Direct naar artikelinhoud
Aids

Verenigde Staten geven 410 miljoen dollar aan Zuid-Afrikaanse strijd tegen aids

Vrouwen in Zuid-Afrika proberen het aidsprobleem aan te kaarten.

De Verenigde Staten hebben 410 miljoen dollar steun beloofd aan Zuid-Afrika om de aidsepidemie in het land te helpen beëindigen. Met 6,8 miljoen mensen heeft Zuid-Afrika de grootste populatie aan aidspatiënten ter wereld. De financiële steun zal bijdragen tot de uitbreiding van een antiretroviraal therapieplan, waar momenteel 3 miljoen patiënten van profiteren.

Hoewel het aidsprobleem minder en minder aandacht krijgt, blijft de ziekte vooral in Zwart-Afrika voor veel ellende zorgen. In Zuid-Afrika, waar 6,8 miljoen aidspatiënten leven, stierven in 2015 maar liefst 180.000 mensen aan de gevolgen van de ziekte. Nu beloven de Verenigde Staten dus om 410 miljoen dollar vrij te maken om te helpen in de strijd. Het geld wordt vrijgemaakt uit het presidentiële noodplan voor aidsbijstand (PEPFAR).

Voor de Zuid-Afrikaanse minister van Gezondheid Aaron Motsoaledi is het nieuws welgekomen. Hij ziet nog steeds veel nieuwe HIV-infecties, vooral bij jonge vrouwen. De minister geeft aan dat steun uit de internationale gemeenschap cruciaal is om het probleem terug te dringen.

De steun komt er een maand nadat de VN op de proppen kwam met het UNAIDS-plan. Daarmee wil de organisatie het globale aidsprobleem tegen 2030 elimineren. Volgende week komen afgevaardigden het ambitieuze plan bespreken op de Internationale Aids Conferentie in de Zuid-Afrikaanse kuststad Durban.

In Zuid Afrika, waar 6,8 miljoen mensen met aids leven, stierven in 2015 maar liefst 180.000 mensen aan de gevolgen van de ziekte

Ondertussen Down Under

Op dezelfde dag dat de Verenigde Staten hun hulp aan Zuid-Afrika bekendmaken, stuurt Australië ander nieuws de wereld in. Daar zou het aantal aids-diagnoses zo laag zijn dat de ziekte niet langer een bedreiging is voor de nationale volksgezondheid. Na een piek van 953 diagnoses in 1994 hebben een aantal gerichte campagnes en effectieve antiretrovirale therapie ervoor gezorgd dat nieuwe aidsgevallen tot een minimum zijn herleid.