© Air Accidents Investigation Branch

Pas op hoogte van 4,2 kilometer ontdekt bemanning dat ramen van vliegtuig ontbreken

Een vliegtuig dat vanuit Londen naar het Amerikaanse Orlando zou vliegen, is al na 36 minuten opnieuw aan de grond gezet. Op een hoogte van 4,2 kilometer werd vastgesteld dat enkele ramen ontbraken of beschadigd waren.

gjs

De Airbus A321 was op 4 oktober opgestegen vanop de Londense luchthaven Stansted met slechts elf crewleden en negen passagiers in boord. Zij zouden naar het Amerikaanse Orlando vliegen, maar al snel tijdens de vlucht begonnen de weinige inzittenden te klagen over de koude en meer lawaai dan er gewoonlijk aan boord te horen is.

Toen een crewlid achteraan het vliegtuig ging kijken, stelde die vast het lawaai inderdaad “luid genoeg was om je gehoor te beschadigen”, zo blijkt uit het onderzoek naar het incident, waar Amerikaanse media over berichten. Het probleem werd veroorzaakt door twee ramen die ontbraken en een derde raam dat beschadigd was. Dat blijkt het gevolg te zijn van filmopnames de avond voordien, waarbij erg grote lichten gebruikt werden die te dicht bij de ramen geplaatst werden waardoor er thermische schade kwam. Voor het vertrek waren de controles vervolgens onvoldoende.

Het vliegtuig hing intussen op een hoogte van 4,2 kilometer. Er zat niets anders op dan terug te keren naar de plaats van vertrek om de problemen te verhelpen. Na 36 minuten stond het toestel weer aan de grond in de luchthaven van Stansted. “De gevolgen hadden veel groter en ernstiger kunnen zijn”, staat te lezen in het rapport van de Britse luchtvaartautoriteit. “Want met hogere druk zouden ook de beschadigde ramen het wellicht begeven hebben.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER