Nicolas Maeterlinck

Dries Van Langenhove heeft cassatieberoep aangetekend tegen afwijzen wrakingsverzoeken in proces Schild & Vrienden

In de zaak rond Schild & Vrienden heeft hoofdverdachte Dries Van Langenhove cassatieberoep aangetekend tegen de beslissing van het Gentse hof van beroep, dat zijn wrakingsverzoeken tegen de drie rechters had afgewezen. Dat bevestigt het Gentse parket-generaal. De zaak loopt daardoor opnieuw weken tot maanden vertraging op.

De advocaat van Dries Van Langenhove, Hans Rieder diende op 10 oktober voor de start van de zitting een wrakingsverzoek in tegen de drie rechters in de zaak. Het gaat om drie aparte verzoekschriften, die afzonderlijk beoordeeld moeten worden. De drie rechters weigerden om zich terug te trekken, waardoor het Gentse hof van beroep zich moest uitspreken over de wrakingsverzoeken.

De advocaat ging in de wrakingsverzoeken door op het verdelingsincident dat hij in september opwierp. Hierbij stelde hij dat de rechtbank onwettig samengesteld werd. De voorzitter van de Gentse afdeling van de rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen moest oordelen of de zaak anders moest worden toegewezen, maar ging daar niet op in en verwees naar het interne reglement dat de toebedeling aan de rechters regelt. 

Volgens advocaat Rieder zou een van de rechters bewust niet gezeteld hebben in de raadkamer, zodat hij de zaak ten gronde voor de correctionele rechtbank kan beoordelen. Het openbaar ministerie stelde dat de rechters wel onpartijdig konden oordelen en dat de verdediging al langer kennis had van de samenstelling van de rechtbank, waardoor het wrakingsmiddel laattijdig is. Het hof van beroep oordeelde dat de drie wrakingsverzoeken "onontvankelijk wegens laattijdigheid" waren.

Verwacht werd dat de verdediging de procedure ging uitputten en naar Cassatie ging tegen het arrest. Van Langenhove en Rieder hadden daarvoor twee weken tijd en hebben uiteindelijk cassatieberoep aangetekend. Het Hof van Cassatie behandelt die zaken sneller dan andere zaken, maar de meeste partijen rekenen op enkele weken tot meer dan een maand alvorens het Hof zich uitspreekt. Pas als het Hof van Cassatie het cassatieberoep verwerpt, kan de zaak voor de correctionele rechtbank hervat worden. 

Waarover gaat het? 

Het onderzoek naar Schild & Vrienden begon eind 2018, nadat in een uitzending van "Pano" te zien was hoe de leden duizenden mogelijk racistische, seksistische en negationistische berichten uitwisselden. Daarbij zaten ook enkele honderden memes of internet-cartoons.

Volgens henzelf ging het om onschuldige grappen, maar het gerecht startte een onderzoek naar 65.000 van die berichten. Uiteindelijk werden dus zeven leden van de groep doorverwezen naar de rechtbank.

Meest gelezen