Sam De Meulder

Hoge loodwaarden vastgesteld bij kinderen in Antwerpse stationsbuurt, verder onderzoek is nodig

Uit metingen blijkt dat in de urine van kinderen in de Antwerpse stationsbuurt verhoogde loodwaarden zitten. Professor en toxicoloog Ben Nemery (KU Leuven) heeft dat onderzocht, maar zegt dat er nog verder onderzoek nodig is. De resultaten bevestigen wel dat sommige kinderen worden of werden blootgesteld aan hoge hoeveelheden lood.

Enkele maanden geleden uitten buurtbewoners hun ongerustheid over goudraffinaderij Value Trading, op de hoek van de Simonsstraat en de Jacob Jacobsstraat. Volgens hen stoot het bedrijf te veel lood en andere zware metalen uit. "Het is bijna van dezelfde grootte-orde als de vervuiling door Umicore in Hoboken", zei professor Ben Nemery toen.

Nu blijkt uit onderzoek dat bij kinderen in de Antwerpse stationsbuurt verhoogde loodwaarden zijn vastgesteld. Professor Nemery onderzocht daarvoor urinestalen van 94 kinderen tussen vijf en zes jaar oud. Al die kinderen wonen in de buurt en gaan er ook naar school. Nemery benadrukt wel dat zijn onderzoek niet kan aantonen wat de bron van deze verhoogde waarden is. 

Toxische metalen

De uitstoot van Value Trading is wel een mogelijke oorzaak, volgens de toxicoloog. Bij een bedrijf dat industrieel afval en metalen recycleert, komen toxische metalen vrij. Daarom zou zo'n industrieel proces niet mogen plaatsvinden in een wijk waar zoveel mensen wonen, aldus Nemery nog.

Meest gelezen