Direct naar artikelinhoud
NieuwsSpanje

Leden Guardia Civil ageren tegen amnestie voor Catalaanse separatisten: ‘Bereid laatste druppel bloed te vergieten’

Agenten van de Guardia Civil bij het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 2017.Beeld AFP

In Spanje groeit het protest tegen de amnestieregeling die de partij van premier Pedro Sánchez heeft uitgewerkt voor de Catalaanse separatisten in ruil voor hun gedoogsteun aan de regering. Een vakbond binnen de politiedienst Guardia Civil zegt bereid te zijn ‘ons bloed te vergieten om de grondwet te verdedigen’. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is een onderzoek gestart naar de uitspraak.

In een communiqué drukt de Asociación Pro-Guardia Civil (Aprogc) zijn “diepe bezorgdheid” uit over het akkoord dat de Spaanse premier Sánchez heeft afgesloten met de twee Catalaanse separatistische partijen ERC en Junts. Daarin is een amnestieregeling opgenomen voor Catalaanse politici en burgers die veroordeeld zijn of nog moesten terechtstaan voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum van 2017. Onder andere de gevluchte voormalige minister-president Carles Puigdemont zou daardoor na meer dan zes jaar in ons land terug kunnen keren naar Catalonië.

De Guardia Civil is een gemilitariseerd politiekorps dat zowel onder het ministerie van Binnenlandse Zaken als dat van Defensie valt en is vergelijkbaar met onze vroegere rijkswacht. De vakbond, met vooral leden binnen de leiding van het korps, herinnert er in niet mis te verstane bewoordingen aan dat de agenten “een eed als militair hebben gezworen aan de Spaanse vlag”, en dat ze “bereid zijn om onze laatste druppel bloed te vergieten ter verdediging van de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Spanje en van de grondwettelijke orde”.

De vakbond zegt zich volledig achter de Spaanse rechters te scharen die ook al kritiek hebben geuit op de regeling tussen Sánchez en de Catalanen. Ze roepen de rechterlijke macht dan ook op “een front te vormen tegen totalitaire neigingen” en hopen dat het gerecht “er alles aan zal doen om de rechtsstaat te bewaren”. Zelf zegt Aprogc dat de Guardia Civil “altijd een gehoorzame dienst” is geweest en dat ze “samenzweringen” afwijzen.

Ook deal met Basken

Na het akkoord met de Catalanen sloot Sánchez vandaag ook een deal met de Baskische nationalistische partij PNV, goed voor vijf zetels, en de kleine lokale partij Coalición Canaria. In ruil voor hun steun krijgen de Basken vooruitzicht om een volledige overheveling van de sociale zekerheid naar hun regio en wordt er werk gemaakt van de erkenning van Baskenland als een eigen natie binnen de Spaanse staat. De overeenkomst werd vrijdag ondertekend door Sánchez en PNV-voorzitter Andoni Ortúzar.

Niets lijkt een derde ambtstermijn voor Sánchez, in coalitie met het uiterst linkse Sumar, nu nog in de weg te staan: bij de stemming volgende week in het Spaanse parlement zal de uittredende premier naar verwachting 179 ja-stemmen achter zich krijgen, drie meer dan de absolute meerderheid die nodig is in de eerste stemronde.

De Spaanse premier Pedro Sánchez en PNV-voorzitter Andoni Ortúzar bij de ondertekening van het akkoord vanmiddag in Madrid.Beeld ANP / EPA

Eerder wezen ook al de Consejo General del Poder Judicial, het hoogste bestuursorgaan van de rechterlijke macht in Spanje, de omstreden amnestieregeling af. In een mededeling heeft de Asociación de Fiscales of vereniging van procureurs het vanmiddag dan weer over een “een nooit geziene aanval op de onafhankelijkheid van het gerecht”. De wet zou maandag al in het parlement ingediend worden.

Ook op straat wordt er al dagenlang tegen de deal geprotesteerd. Tegenstanders zeggen dat Sánchez de rechtsstaat op het spel zet voor zijn eigen politieke gewin. Demonstraties bij het PSOE-kantoor in Madrid zijn deze week meermaals geëindigd in botsingen tussen veelal extreemrechtse betogers en agenten. De politie gebruikte donderdagavond rubberen kogels en arresteerde 24 mensen. Volgens de autoriteiten liepen zes agenten lichte verwondingen op.

Demonstranten tegen de amnestieregeling staken gisteren opnieuw vuilbakken in brand voor het PSOE-hoofdkwartier in Madrid.Beeld Photo News