Water uit Noord-Frankrijk kan zaterdag problemen veroorzaken in West-Vlaanderen: “Alles gedaan wat we konden doen”

In Poperinge heeft deze namiddag (vrijdag) opnieuw een crisisoverleg plaatsgevonden tussen brandweer, politie, de gouverneur van West-Vlaanderen en de betrokken gemeenten. “We moeten afwachten hoeveel water er de komende uren vanuit Noord-Frankrijk op ons afkomt”, aldus gouverneur Carl Decaluwé.

De neerslag van de voorbije dagen heeft in de Westhoek al op talrijke plaatsen voor aanzienlijke wateroverlast gezorgd. Omdat onder meer vanuit Frankrijk nog heel wat water naar ons land dreigt te stromen, is het dan ook bang afwachten voor bewoners van gemeenten als Stavele, in Poperinge. Vrijdag vond er doorheen de dag dan ook crisisoverleg plaats.

Tijdens het crisisoverleg vrijdagnamiddag werden de kritische punten qua wateroverlast nogmaals overlopen. “Nu komen ook Moorslede en Dadizele in het vizier, net als het centrum van Noordschote en delen van Heuvelland tegen de Franse grens”, zegt Decaluwé.

“De zandzakkencapaciteit is opgedreven. Op nieuwe kritische punten worden zandzakken gebracht door de technische diensten van de gemeenten. De tweede dam in Stavele is afgerond. Voor de rest moeten we hopen dat het meevalt. De vraag is wat de grote hoeveelheid water vanuit Frankrijk via de IJzer en Leie zal betekenen in de praktijk. Men flirt overal met de alarmdrempels.”

(Lees verder onder de foto)

© ptb

“Morgenochtend vroeg (zaterdag) zitten we samen met de waterbeheerders om te bekijken wat er nog kan, maar ik denk dat we op het vlak van infrastructurele aanpassingen alles gedaan hebben wat we konden doen. We waren maximaal voorbereid, maar we zijn er niet gerust op. Hier en daar is al gesproken over evacuaties. Ik hoop dat het niet zo ver komt, maar we zijn erop voorbereid.”

(Lees verder onder de foto)

Decaluwé vanmiddag op de brug boven de IJzer in Roesbrugge.© ptb

De gouverneur ziet twee cruciale maar onzekere factoren. “Eventuele bijkomende regen en de timing van het afkomende water vanuit Frankrijk. De extra pompen die intussen geïnstalleerd zijn, doen hun werk om de stabiliteit te garanderen. We zitten nu compleet vol. Het mag morgen en overmorgen niet regenen. Hopelijk kunnen we dan met de vergrote pompcapaciteit ruimte creëren. Hopelijk kunnen we de komende dagen met een geruster gemoed gaan slapen.”

Decaluwé vreest de klimaatverandering. “We gaan van extreem droge naar extreem natte situaties. Het klimaat is aan het veranderen en we moeten ons daar beter op voorbereiden.” Ook op lange termijn. “Bufferbekkens hebben hun nut al bewezen. Het moet makkelijker worden om hiervoor vergunningen voor af te leveren door hogere overheden. Zonder de huidige bufferbekkens was de toestand nu dramatisch”, zegt de gouverneur. “Ook inzetten op het onderhoud van de waterlopen is van cruciaal voor voldoende capaciteit en afvoer. We moeten hieruit opnieuw lessen trekken.”

Grootste impact verwacht zaterdagochtend

“Volgens de laatste weersvoorspellingen zou het tegen vrijdagavond 19 uur stoppen met regenen in West-Vlaanderen. De waterstanden zullen echter hoog blijven door het aankomende water uit Noord-Frankrijk, waarvan we de grootste impact verwachten in de vroege ochtend van 11 november”, meldt de provincie in een persbericht.

“Alle diensten – zowel de hulpdiensten als de waterbeheerders – blijven alert en paraat om in te grijpen waar nodig. Momenteel wordt alles op alles gezet om de omwonenden maximaal te beschermen.” Zaterdagmiddag zal er opnieuw een crisisoverleg plaatsvinden.

Situatie

In Diksmuide kregen ze te maken met insijpelende wateroverlast die de drinkwaterwinning in De Blankaart bedreigde maar daar brachten de zandzakken soelaas.

Naast de extra dammen in Stavele werd vrijdag ook in Ieper preventief een dam opgeworpen ter hoogte van de Omloopstraat tussen Dikkebusvijver en enkele wijken. De dam bestaat uit enkele rijen zandzakjes. Door de aanleg van de dam is de straat plaatselijk onderbroken voor alle verkeer. Zo’n dam bewees zijn nut tijdens de wateroverlast van twee jaar geleden. Een drietal huizen bij de Dikkebusvijverdreef zijn momenteel al geïsoleerd geraakt door het stijgende water.

(Lees verder onder de foto)

© ptb

© ptb

Op de grens met Frankrijk worden in Nieuwkerke enkele woningen bedreigd. Ook hier ging de brandweer langs om de nodige maatregelen te nemen.

In Izegem (Kachtem) doen de nieuwe dijken aan het bufferbekken hun werk om de overstroming van de Mandel in te perken. Op de Heulebeek werd extra pompcapaciteit ingezet om Moorsele te vrijwaren. Het waterniveau van De Leie blijft op een aanvaardbaar niveau en wordt verder gemonitord. In Moorslede werden bijkomende zandzakken geplaatst.

Aan de omwonenden wordt gevraagd om ook zelf alle mogelijke voorzorgsmaatregelen te nemen en zich zo goed mogelijk voor te bereiden:

  • Respecteer de wegomleidingen. Rij niet door afgesloten straten.
  • Beperk je verplaatsingen en vermijd gevaarlijke gebieden.
  • Probeer kelderopeningen en buitendeuren te beschermen.
  • Verplaats tapijten en waardevolle voorwerpen naar een hogere plek.
  • Sluit gas, elektriciteit en water af als dat nodig is
  • Zorg dat je gsm/powerbank opgeladen is
  • Parkeer je auto op een veilige plek, niet in de garage.
  • Zorg ervoor dat losse objecten in je tuin niet door het water kunnen worden meegenomen
  • Help je buren om dezelfde voorzorgsmaatregelen te nemen.

Voor niet-dringende hulp wordt gevraagd om 1722 te bellen en 112 enkel te contacteren bij levensbedreigende situaties.

(ptb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen