Archiefbeeld

Leger gaat in beslag genomen drugs bewaken: regering kondigt maatregelen aan om douaniers te beschermen na gewelddadige overval

Het leger gaat  in beslag genomen drugs bewaken op een geheime locatie. Het is de meest opvallende maatregel die de federale regering aankondigt om de douane te beveiligen na de gewelddadige overval door een drugsbende in de Antwerpse haven vorige week.

De federale regering neemt extra maatregelen om de douane te beveiligen in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit. Dat heeft minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) aangekondigd in een persbericht.

De maatregelen komen er na een gewelddadige overval vorige week op een douanedepot in Kallo, in de Waaslandhaven. Twee havenarbeiders werden er met een mes bedreigd en vastgebonden.

"De sterke toename aan vangsten, en de continue verandering in de werkwijze van de criminele organisaties, zorgen ervoor dat we continu en snel moeten schakelen om onze processen en veiligheidsprocedures op punt te houden", zegt Van Peteghem in het persbericht.

Leger moet drugs bewaken

Volgens de persmededeling zal de federale politie een verhoogde beveiliging verzekeren en patrouilles uitvoeren bij de grensinspectieposten en de scan-, controle- en ontmantelingsactiviteiten van de douane.

Ook zal het transport van in beslag genomen drugs onder strikte bewaking gebeuren en de opslag op een streng beveiligde, door Defensie bewaakte geheime site. Er komt een snellere wervingsprocedure bij de douane, en in samenspraak met de regionale autoriteiten wordt ook gezocht naar een voorbehouden fast lane bij de verbrandingsovens.

"We hebben afgesproken dat er bijkomende patrouilles komen van de federale politie om de veiligheid van de douaniers verder te ondersteunen", zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aan VRT NWS. "Het is op vraag van hen na de overval vorige week. We willen niemand in de steek laten in de haven. Om veiligheidsredenen geven we geen details."

De regering dicht de grotere risico's en grotere veiligheidsuitdagingen toe aan de toename van het aantal inbeslagnames. "De voorbije maand alleen al gaat het over 40 ton", zegt minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) in een persbericht. "Dat is meer dan een derde van wat we vorig jaar in een heel jaar in beslag namen. De verschillende diensten boeken opzienbarende successen en zullen hierdoor allemaal een tandje moeten bijsteken. Dat gebeurt nu, as we speak worden tonnen drugs vernietigd."

Zwaardere wapens in Nederland
In Nederland is vandaag beslist om een deel van de douaniers zwaarder te bewapenen "gelet op indicaties van dreigingen van criminele organisaties, en de veiligheid van de betrokken medewerkers".

De zwaardere bewapening is bedoeld voor het team dat vooral bezig is in de havens van Rotterdam en Vlissingen met de transporten van in beslag genomen drugs naar de plek waar ze vernietigd worden.

Meest gelezen