West-Vlaanderen zet zich schrap voor water dat uit Frankrijk binnenstroomt

Zaterdag zal blijken of water dat vanuit Frankrijk komt nieuwe overlast veroorzaakt in West-Vlaanderen. Met zandzakken en pompen zet de provincie zich schrap. ‘Hopelijk moeten we niet evacueren maar we zijn erop voorbereid’, zei de gouverneur.

ty nsbl blg

Het is gestopt met regenen, maar de waterstanden in West-Vlaanderen zullen nog een tijd hoog blijven. Dat komt door het water dat vanuit Noord-Frankrijk via beken en rivieren komt aangespoeld. Dat heeft Carl Decaluwé, de gouverneur van West-Vlaanderen vrijdagavond gemeld. Wat dat Franse water zal aanrichten, zal pas zaterdagochtend zichtbaar worden.

Noord-Frankrijk kampt met wateroverlast na hevige regenval

Er worden volgens de gouverneur voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo is er in Stavele (Alveringem) een tweede dam gebouwd en worden er zandzakken uitgedeeld. In Izegem moeten nieuwe dijken aan het bufferbekken een overstroming van de Mandel inperken. Op de Heulebeek werd extra pompcapaciteit ingezet. Het waterniveau van de Leie blijft op een aanvaardbaar niveau en wordt verder gemonitord.

In Diksmuide kregen ze te maken met wateroverlast die de drinkwaterwinning in De Blankaart bedreigde maar daar brachten de zandzakken soelaas. De Dikkebusvijver in Ieper raakt stilaan verzadigd, de mogelijk bedreigde woningen werden in kaart gebracht en door de brandweer van zandzakken voorzien. Op de grens met Frankrijk worden in Nieuwkerke enkele woningen bedreigd. Ook hier ging de brandweer langs om de nodige maatregelen te nemen.

Een en ander werd vrijdag besproken in Poperinge tijdens een crisisoverleg tussen brandweer, politie, de gouverneur en de gemeentebesturen.

Alle diensten blijven alert. ‘We zetten alles op alles om de omwonenden maximaal te beschermen’, zegt Decaluwé. Zaterdag is een volgend crisisoverleg gepland. Aan omwonenden wordt gevraagd om zelf ook voorzorgsmaatregelen te nemen en zich zo goed mogelijk voor te bereiden. Zo wordt er gevraagd om verplaatsingen te beperken en gevaarlijke gebieden te vermijden, gas, elektriciteit en water af te sluiten indien nodig en ervoor zorgen dat gsm’s zijn opgeladen.

Flirten met alarmdrempels

In de Westhoek veroorzaakte de hevige neerslag de voorbije dagen wateroverlast. Er wordt ook op verschillende andere plaatsen geflirt met de alarmdrempels. ‘We overleggen met de waterbeheerders maar ik denk dat we op het vlak van infrastructurele ingrepen alles gedaan hebben wat we konden doen. Ik hoop dat we niet moeten evacueren maar we zijn erop voorbereid.’

De gouverneur wijst op twee cruciale maar onzekere factoren: bijkomende regen en de timing van het water dat van Frankrijk komt. ‘Als het zaterdag en zondag niet regent kunnen we met de vergrote pompcapaciteit wat ademruimte creëren.’