Stakingen in depots supermarkten op komst

Staking bij Delhaize in maart. Binnenkort ook in andere supermarkten?© Kristof Vadino

Op 15 en 22 november kondigen de vakbonden stakingen met blokkades aan in de depots van de supermarkten. Dat kan zijn weerslag hebben op de winkels.

ty blg

De vakbonden plannen twee stakingsdagen in de opslagplaatsen van de supermarkten. Die zouden op 15 en 22 november plaatshebben. Ze zijn het gevolg van slabakkende onderhandelingen over een koopkrachtpremie in de voedingshandel. Het gaat om de arbeiders in de distributiecentra en magazijnen.

De vakbonden willen een koopkrachtpremie van 250 euro voor alle personeel, en bijkomend overleg op bedrijfsniveau. De werkgevers hebben daar geen oor naar, zegt Dominik Roland van de liberale vakbond ACLVB. ‘Het overleg heeft gefaald, wat we betreuren. We merken bij de werkgevers geen wil om tot een akkoord te komen’.

Het voorstel van de werkgevers zou volgens de bonden neerkomen op nog geen 150 euro premie voor twee derde van de arbeiders.

In de sector loopt al enige tijd een stakingsaanzegging. De vakbonden gaan op 15 en 22 november twee actiedagen organiseren, bevestigt Steve Rosseel, nationaal secretaris ACV Voeding en Diensten. ‘Dat komt neer op een staking, met blokkades’.

Dat zal onvermijdelijk gevolgen hebben voor de supermarkten, die vanuit die depots worden bevoorraad. In een pamflet waarschuwt het vakbondsfront ook voor de eindejaarsfeesten. ‘Geen premie voor de werknemers, geen feesten voor de werkgevers’, klinkt het.