Regering neemt extra maatregelen om douane te beschermen: leger bewaakt inbeslaggenomen drugs voortaan op geheime locatie

© BELGA

De federale regering neemt extra maatregelen om de douane te beveiligen in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit. Dat heeft minister van Financiën Vincent Van Peteghem vrijdag aangekondigd. Zo wordt de politie-aanwezigheid verhoogd bij sites en controles van de douane en komen er extra maatregelen voor de beveiliging van inbeslaggenomen drugs.

Bron: BELGA

“De sterke toename aan vangsten, en de continue verandering in de werkwijze van de criminele organisaties, zorgen ervoor dat we continu en snel moeten schakelen om onze processen en veiligheidsprocedures op punt te houden”, deelt Van Peteghem mee, nadat vorige week twee havenarbeiders werden overvallen op het terrein van een grenspost van de douane in de Antwerpse havens.   

Volgens de mededeling zal de federale politie een verhoogde beveiliging verzekeren en patrouilles uitvoeren bij de grensinspectieposten en de scan-, controle- en ontmantelingsactiviteiten van Douane. Ook zal het transport van inbeslaggenomen drugs onder strikte bewaking gebeuren en de opslag op een streng beveiligde, door Defensie bewaakte geheime site. Er komt een snellere wervingsprocedure bij de Douane, en in samenspraak met de regionale autoriteiten wordt ook gezocht naar een voorbehouden fast lane bij de verbrandingsovens.

“De federale politie zal, bovenop de reeds bestaande samenwerkingen, op vraag en ter ondersteuning van de Douane, extra ploegen inzetten om de politieaanwezigheid te verhogen in de omgeving van de sites en de controles van de Douane”, legt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden uit. “Daarnaast zullen de douaniers ook kunnen blijven rekenen op de gespecialiseerde dienst van de federale politie om transporten te escorteren en te beveiligen.”

De regering dicht de grotere risico’s en grotere veiligheidsuitdagingen toe aan de toename van het aantal inbeslagnames. “De voorbije maand alleen al gaat het over 40 ton. Dat is meer dan een derde van wat we vorig jaar in een heel jaar in beslag namen. De verschillende diensten boeken opzienbarende successen en zullen hierdoor allemaal een tandje moeten bijsteken. Dat gebeurt nu, as we speak worden tonnen drugs vernietigd”, besluit minister van Justitie Paul Van Tigchelt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen