Stakingen in supermarktdepots op komst: “Geen premie voor de werknemers, geen feesten voor de werkgevers”

Onderhandelingen over een koopkrachtpremie in de voedingshandel zitten in het slop. De vakbonden plannen twee stakingsdagen, op 15 en 22 november. In een pamflet waarschuwen ze de werkgevers ook voor de eindejaarsfeesten.

Bron: BELGA

Inzet van het overleg is een sectoraal akkoord in de voedingshandel: de arbeiders die actief zijn in de distributiecentra en magazijnen van de supermarkten. 

Dat overleg zit al een tijd in het slop. De vakbonden willen een koopkrachtpremie van 250 euro voor alle personeel, en bijkomend overleg op bedrijfsniveau. De werkgevers hebben daar geen oor naar, zegt Dominik Roland van de liberale vakbond ACLVB. “Het overleg heeft gefaald, wat we betreuren. We merken bij de werkgevers geen wil om tot een akkoord te komen”.

Terwijl de vakbonden een premie eisen van 250 euro voor de werknemers in alle bedrijven met winst, zou het voorstel van de werkgevers volgens de bonden neerkomen op nog geen 150 euro premie voor twee derde van de arbeiders.

In de sector loopt al enige tijd een stakingsaanzegging. De vakbonden gaan nu op 15 en 22 november twee actiedagen organiseren, vertelt Steve Rosseel, nationaal secretaris ACV Voeding en Diensten. “Dat komt neer op een staking, met blokkades”.

Wellicht zal dat ook gevolgen hebben voor de supermarkten, die vanuit de depots worden beleverd. In een pamflet waarschuwt het vakbondsfront ook voor de eindejaarsfeesten. “Geen premie voor de werknemers, geen feesten voor de werkgevers”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen