We verbruiken nog steeds minder elektriciteit dan vóór de energiecrisis

Belgische gezinnen en bedrijven hebben dit jaar opnieuw minder elektriciteit verbruikt dan vóór de Oekraïnecrisis. Dat blijkt uit cijfers van hoogspanningsbeheerder Elia. We hebben met zijn allen zelfs minder verbruikt dan vorig jaar, toen we al fors bespaard hadden. De elektriciteitsprijzen, die nog steeds hoger zijn dan voor de crisis, hangen nauw samen met ons verbruik.

De stroomprijzen begonnen te stijgen in het najaar van 2021, met de heropleving van de economie na corona. In de nasleep van de Russische inval in Oekraïne gingen de prijzen, met wat vertraging, helemaal door het dak.

Daardoor gingen we met z'n allen minder verbruiken en zakte ons verbruik naar het laagste niveau in 25 jaar. Dit jaar verbreken we dat record opnieuw en ligt ons verbruik, tot nu toe, nóg wat lager.

Of de daling aanhoudt, moet nog blijken. In september en oktober dit jaar verbruikten we ongeveer weer even veel als vorig jaar. 

De temperatuur heeft natuurlijk wel altijd een invloed op ons verbruik. Zelfs wanneer we naar het genormaliseerd verbruik kijken, verbruiken we in 2023 nog altijd minder. Bij het genormaliseerd verbruik worden de cijfers op zo'n manier berekend dat de factor van de temperatuur geen invloed kan hebben. 

Prijzen nog altijd hoger

Uit de cijfers kunnen we alleen maar afleiden dat we minder hebben verbruikt, maar niet waarom en hoe we dat hebben gedaan. De oorzaak van de daling zoeken we natuurlijk in de eerste plaats bij hoge elektriciteitsprijzen.

Die prijzen zijn het afgelopen jaar wel weer gedaald, elektriciteit is nu veel goedkoper dan in de dure wintermaanden vorig jaar. De prijzen zijn nu nog altijd een stuk hoger dan voor de energiecrisis. 

Zo betaalde je in oktober 2020 35,50 euro per MWh. In 2021 (nog voor de crisis in Oekraïne) en 2022 steeg de prijs naar respectievelijk 165,20 euro en 157,40 euro. Vandaag de dag betalen we nog steeds 86,40 euro. Dat is heel wat minder dan vorig jaar, maar nog steeds meer dan dubbel zoveel als in 2020. 

Daarnaast kunnen we er ook van uitgaan dat mensen die de voorbije jaren investeerden in besparende maatregelen, daar nu nog steeds de vruchten van plukken. Gezinnen en bedrijven die geïnvesteerd hebben in ledlampen, oude toestellen hebben vervangen of afschakelbare verdeelstekkers hebben aangeschaft, zullen die nu nog steeds gebruiken, en dus minder verbruiken.

Meest gelezen