© AP

FBI neemt telefoon burgemeester New York in beslag

De telefoon van de New Yorkse burgemeester Eric Adams is deze week in beslag genomen door de FBI. De inbeslagname is volgens Amerikaanse media een “dramatische escalatie” van een mogelijk corruptieonderzoek naar Adams.

mtm
Bron: BELGA

De Amerikaanse krant The New York times meldt dat de inlichtingendienst uitzoekt of de burgemeester mogelijk zijn verkiezingscampagne in 2021 deels heeft laten financieren door de Turkse regering. Een advocaat van Adams laat weten dat de apparatuur al op maandag in beslag werd genomen en inmiddels weer aan de burgemeester zou zijn teruggegeven. De burgemeester “wordt nergens van beschuldigd en werkt volledig mee met de autoriteiten”, stelt de advocaat.

Bronnen melden aan The New York times dat het om twee telefoons en een iPad ging die door FBI-agenten werden meegenomen na een evenement in Manhattan maandagavond. De FBI wil niet op het nieuws reageren.

The New York times onthulde eerder deze week dat er een onderzoek naar Adams loopt om mogelijke corruptie. De woning van zijn fondsenwerver tijdens de campagne in 2021, de inmiddels 25-jarige Brianna Suggs, werd begin deze maand doorzocht. Op het huiszoekingsbevel dat daarbij gebruikt werd en door de krant werd ingezien, stond dat er bewijs werd gezocht van “het overtreden van de regels voor campagnefinanciering”. Adams, de Turkse regering of Turkse staatsburgers en een bouwbedrijf uit Brooklyn zouden bij het complot betrokken zijn geweest, zo meldde de krant.

De 63-jarige Adams is sinds begin vorig jaar burgemeester van New York. Hij werkte in het verleden bij de politie. “Ik verwacht dat al mijn personeel zich aan de wet houdt en volledig meewerkt aan elk onderzoek”, liet hij vrijdag in een verklaring weten. “Dat is dan ook precies wat ik zal doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer