Direct naar artikelinhoud
OverzichtLiefde

Nee, singles hunkeren niet voortdurend naar die ene speciale persoon: de mythes rond Singles Day

Beeld ter illustratie.Beeld ThinkStock

Op 11 november vieren we hier Wapenstilstand, maar in China - en steeds meer andere plaatsen in de wereld - wordt die dag Singles Day gevierd. Een minder bedenkelijke feestdag dan velen denken, want het is een hardnekkige mythe dat singles voortdurend hunkeren naar die ene speciale persoon.

en

1. Pleidooi voor een gelukkig leven alleen: ‘Wie in een relatie zit, heeft ‘the one’, maar wie single is, heeft ‘the ones’’

DePaulo: 'Als we de clichés mogen geloven, zijn mensen die al lang alleen leven neurotisch, sociaal onhandig en een tikkeltje bekrompen. Anders zouden ze vast wel een partner hebben gevonden. Het tegendeel is waar.'Beeld Postize, Unsplash/ Raghu Nayyar

Een langetermijnrelatie maakt ons gezonder en gelukkiger dan een leven als single. Het is een stelling dat zo diep geworteld zit in onze samenleving dat we er al lang niet meer over nadenken of het eigenlijk wel klopt. Probeer als single maar eens een familiefeest bij te wonen zonder er minstens driemaal op aangesproken te worden. “Hoe is het in de liefde?” en “je kunt toch niet alleen blijven” zijn verplichte nummertjes die tante Maria jaarlijks schuimbekkend op tafel gooit.

Dat hardnekkige beeld van de single als onvoltooide bouwpakketten die voortdurend hunkeren naar die ene speciale persoon is echter hopeloos verouderd, zeggen heel wat experten - onder wie ook de Amerikaanse psycholoog Bella DePaulo: “Meer dan zeventig jaar al gelooft iedereen het sprookje dat het ongezond is om alleen te zijn, maar nieuwe studies wijzen uit dat het eigenlijk helemaal niet zo overduidelijk voordelig is om jarenlang naast dezelfde persoon in de zetel te zitten.”

DePaulo heeft het over onderbouwde studies die aantonen dat singles vaak sportiever en socialer zijn en dat een huwelijk net slechte trekjes kan versterken: mannen die roken, bijvoorbeeld, roken méér wanneer ze getrouwd zijn. “Wetenschappers hebben het huwelijk altijd een oneerlijk voordeel gegeven, bijvoorbeeld door alleen te focussen op huwelijken die de tand des tijds doorstonden en niet op de relaties die strandden.”

Ze pleit dan ook voor een gelukkig leven alleen: “Vrijwillige singles zitten vaak alleen thuis, maar zo hebben we het graag. De meesten hebben betekenisvolle relaties en voelen zich helemaal niet alleen. Wie in een relatie zit, heeft the one, maar wie single is, heeft the ones.”

Lees het volledige interview.

2. Tips voor de soloreiziger: zo ga je het best in je eentje op vakantie, en vermijd je eenzaamheid

Twee grote voordelen van solo reizen: je hoeft geen rekening te houden met medereizigers, en je kunt gaan en staan waar je wilt.Beeld Getty Images

Wie plannen maakt om op reis te vertrekken, stoot steevast op een aantal vraagstukken. Wat is de reisbestemming? Wat is het prijskaartje? Wie gaat er mee?

Voor velen komt die laatste vraag wellicht op de eerste plaats. Voor koppels in een langetermijnrelatie zal het zelfs vaak een vanzelfsprekendheid zijn om samen op reis te gaan. Maar wie automatisch van een reisgezelschap uit gaat, mist heel wat waardevolle ervaringen. In je eentje die mooie zonsopkomst bewonderen, culturele hotspots bezoeken en uit eten gaan: alleen reizen is een mooie manier om nieuwe mensen te ontmoeten, je zelfredzaamheid te testen en grenzen te verleggen.

“Soms denken mensen: als ik in mijn eentje ga, moet ik meteen twee maanden op reis,” klinkt het bij een ervaringsdeskundige. “Maar je moet helemaal niks, dat is het mooie.”

Tips voor de soloreiziger

• Wil je graag alleen op reis, maar durf je de sprong nog niet te wagen? Boek dan een groepsreis. “Dan ben je in zekere zin alleen, want je kent verder niemand”

• Ga je voor het eerst solo, kies dan in elk geval een land met goede infrastructuur voor reizigers

• Ga na of het land of de regio veilig te bezoeken is. Bij Buitenlandse Zaken kan je de reisadviezen voor je bestemming raadplegen.

• Hostels zijn goedkoper en bijna net zo comfortabel als hotels. Bijna iedereen in een hostel reist alleen. Als het een dag wat minder gaat, kun je dat dus gemakkelijk delen en snapt iedereen dat. En je kunt tips uitwisselen. 

•  Neem altijd twee betaalpassen mee op reis – een creditcard en een bankkaart, bijvoorbeeld – en bewaar die op aparte plekken.

Lees het volledige artikel.

3. Verbazingwekkend dat zo veel mensen singles zien als een onvoltooid ­bouwpakket dat ze graag willen afwerken

Katrin Swartenbroux over singles en hun families: ‘Het is uiteraard waanzinnig fijn om iemand tegen te komen met wie het klikt, maar een ­partner hoort een mooie ­toevoeging te zijn aan dat bouwpakket.’Beeld Eva Beeusaert / Getty

We hadden het hierboven al over het beeld van de single als onvoltooid ­bouwpakket, en dat is niet toevallig. Collega Katrin Swartenbroux kreeg een tijd geleden een bezorgde lezersvraag van Nicole uit Wijnegem, over haar single zoon:

“Mijn zoon heeft nog nooit een lief gehad. Of toch niet iemand over wie hij wil vertellen thuis. Hij is 26 en nog steeds single. Ik vind het hartverscheurend, maar wil me ook niet moeien met zijn leven. Hij is een volwassen man.”

Swartenbroux schreef een uitgebreid antwoord terug, en dat begon zo:

“Laat ons eerst wat taalkundige grenzen stellen. Het feit dat onze huisdieren nooit exact zullen weten hoe ontzettend veel we van ze houden, is hartverscheurend. Je zoon die – voor zover jij weet – nog geen lief heeft weten strikken is ­jammer. Vind jij alvast.”

Verder gaat ze ook nog in op de vaak vergeten voordelen van het single zijn en, misschien belangrijker nog in deze context, de nadelen voor Nicole uit Wijnegem als haar zoon toch iemand mee naar huis neemt. Een absolute aanrader om op te slagen en misschien zelfs deels uit het hoofd te leren. Zo kan je moeizuchtige familieleden voortaan snel en effectief van antwoord dienen.

Lees het volledige antwoord.

Beluister ook

Voor haar podcastreeks OK dan niet ging Katrin Swartenbroux in gesprek met journalist Nathalie Le Blanc en relatietherapeut Wim Slabbinck. Ze kwamen daarin tot de conclusie dat de single steeds minder alleen is: ‘Er is niets aan een monogame relatie dat mensen noodzakelijk gelukkiger maakt.’

Beluister de podcast.

4. Single en seksloos: waarom deze jonge vrouwen bewust het celibataire pad opgaan

Onder hashtags als #CelibacyJourney en #CelibacyEra zijn honderdduizenden video’s te vinden van jonge mensen, voornamelijk heteroseksuele vrouwen, die zelfverzekerd over hun seksuele onthouding berichten.Beeld ThinkStock

Single zijn betekent niet noodzakelijk dat je ook in bed je nachten alleen spendeert. Toch is er nu ook een groeiende groep jongeren, voornamelijk vrouwen, die vrijwillig voor het celibaat kiezen. Ze zijn de scharrelcultuur met al haar datingapps beu en blijven liever single, ook in de slaapkamer. En dat voelt vooral als een bevrijding.

“Het voelt goed om eerst de seksualiteit met mezelf uit te diepen. Ik voel mij sensueler dan ooit”, getuigt de 28-jarige Daphne. “Nu ik me niet meer aan die mini-­obsessies overgeef die toch vaak bij seks komen kijken, heb ik ook meer energie voor mijn vrienden en werkprojecten. Alsof ik helemaal opgeladen ben.”

Dat steeds meer jongeren bewust voor het celibaat kiezen, verbaast seksuoloog en relatie-­expert Rika Ponnet niet. “Ik merk al lang dat een groeiende groep onvrede heeft met de huidige, veelal bijzonder vluchtige manier van daten.” Ook onze geseksualiseerde samenleving waarin seks haast een plicht geworden speelt daar een rol in, merkt Ponnet op. “Vaak creëert dat juist een grotere terughoudendheid.”

Lees het volledige artikel.

5. Steeds meer starters kiezen voor compact wonen: ‘Grote huizen op een flinke lap grond vind ik niet meer van deze tijd’

Kleiner wonen hoeft niet zo aan te voelen.Beeld Hannes Vandenbroucke

Romantiek en welzijn terzijde zijn er uiteraard ook wel feitelijke voordelen verbonden aan een langetermijnrelatie, zoals een dubbel inkomen om een woning af te betalen. Die Belgische baksteen in de maag valt echter beter te rijmen met het single leven dan je zou denken. Uiteraard kom je dan snel bij de kleinere woningen terecht, maar dat hoeft je niet tegen te houden, zegt interieurarchitect Carolien Potter: “Die vierkante meters vormen maar een getal, zoals leeftijd en gewicht. Het zegt niks over het ruimtegevoel. Terwijl dat juist het wooncomfort bepaalt.”

Dat zegt ook kunstenares Stien Bekaert die haar Brusselse huurappartement met atelier van 150 m2 inruilde voor een klein eenslaapkamerappartement in centrum Gent. “Mijn hele familie woont ruim, weliswaar buiten de stad. Dus leek het evident om ook zo te wonen. Maar als single dertiger heb ik die droom moeten bijstellen. Nu ben ik heel blij met mijn compacte woonst. Het is echt mijn veilige haven.”

Lees het volledige artikel.

6. Chloé De Bie geeft tips om de liefde te vinden en te houden: ‘De ware liefde vind je niet, die maak je’

In de sitcom ‘Friends’ belandden jarenlange vrienden Monica (Courteney Cox) en Chandler (de recent overleden Matthew Perry) uiteindelijk samen in bed. Er was alcohol in het spel, maar de relatie hield wel stand.Beeld NBC

Heb je op een gegeven moment toch genoeg genoten van het single bestaan? Dan zetten we nog graag dit interview met klinisch seksuologe en relatietherapeute Chloé De Bie in de verf. In haar nieuwste boek Op zoek naar liefde pleit ze voor een meer realistische kijk op relaties, weg van de romantische clichés.

“We zien in de wetenschap dat mensen die geloven dat er een soulmate voor hen rondloopt, het moeilijker hebben om in een goede relatie te belanden”, vertelt ze. “Dat idee dwarsboomt hun kansen in de liefde zelfs. Zodra het in hun relatie eens niet vanzelf loopt, redeneren ze: dan zal deze relatie wel niet kloppen, want met de juiste persoon zou ik deze strubbelingen niet ervaren.”

3 tips om liefde te vinden en te houden

•  Blijf op datingapps niet oneindig swipen, maar leg jezelf een limiet op voor hoeveel matches je mag vergaren. Zo hou je het aantal gesprekspartners beperkt.

•  Stop met daten. Ga in plaats daarvan netwerken, met als enige doel om je vriendenkring uit te breiden. Het haalt de druk van de ketel.

•  Veronderstel niet dat je je partner wel kent, maar blijf ook in een jarenlange relatie echt luisteren naar elkaar.