"Eilandbewoner" Geert uit Lo-Reninge geëvacueerd: "Water kwam langs alle kanten binnen"

"Eilandbewoner" Geert de Bruijne uit Lo-Reninge is uit zijn huis geëvacueerd nadat het water er binnensijpelde. Zijn huis was al enkele dagen omgeven door een zee van water. Het werd beveiligd met zandzakjes, maar dat was niet voldoende om het water tegen te houden. Hij is voorlopig de enige uit de regio die geëvacueerd moest worden.

Gisteren ging radio2-reporter "Margaux van de regio" nog langs bij Geert de Bruijne uit Lo-Reninge. Zijn huis was toen al enkele dagen volledig omgeven door water, waardoor hij een "eilandbewoner" werd. De brandweer bracht met een boot een lading zandzakjes om de woning, die hij pas sinds enkele maanden huurt, extra te beveiligen.

Afgelopen nacht begon het water toch binnen te sijpelen, waardoor hij geëvacueerd moest worden. "We hebben met de moed der wanhoop standgehouden, maar we hebben uiteindelijk toch moeten opgeven", vertelt hij. "We probeerden het water eerst nog weg te pompen, maar op een bepaald moment kwam het echt langs alle kanten binnen, zelfs uit de grond. Samen met mijn zoon heb ik alles dan op een verhoogje gezet. Iets na middernacht zijn we, samen met onze hond en katten, geëvacueerd door de brandweer."

BEKIJK - "We voelen aan dat het water van deze middag tot vannacht sterk gestegen is", zegt brandweerkapitein van Lo-Reninge Guido Snick:

Videospeler inladen...

Gevaarlijke situatie

"Toen we vertrokken stond er 2 à 3 centimeter water, maar het grondwaterpeil zal blijven stijgen; er zullen records sneuvelen deze middag. Ik vermoed dat er nog heel wat water zal bijkomen."

Het is voorlopig nog onduidelijk wanneer Geert terug naar zijn huis zal kunnen. "Daarvoor zal het water toch een 40-tal centimeter moeten zakken. Ik droeg al enkele dagen een waadpak, want het water kwam op sommige momenten tot aan mijn borst. Intussen is het te gevaarlijk geworden om er te voet door te waden."

BEKIJK - "De weg naar de woning kwam te diep onder water om er nog door te geraken":

Videospeler inladen...

Blankaart niet bereikbaar

Op meerdere plaatsen in de Westhoek zijn er overstromingen gemeld, daarom werd het provinciaal rampenplan afgekondigd. In Poperinge is een crisisvergadering aan de gang, want door de vele regen van de voorbije dagen en de overstromingen net over de grens in Frankrijk is het gevaar nog steeds niet geweken.

Gaan wandelen in het natuurdomein De Blankaart in Diksmuide zit er de komende dagen ook niet in. Het wandelpad staat volledig blank. Het bezoekerscentrum en het brugje zijn wel nog met droge voeten bereikbaar.

Thijs Pattyn

Meest gelezen