2023 Athanasios Gioumpasis

IJsland kondigt noodtoestand af door verhoogd risico op vulkaanuitbarsting, 4.000 mensen geëvacueerd

In IJsland is de noodtoestand afgekondigd na een reeks aardbevingen op het schiereiland Reykjanes, in het zuidwesten van het land. De opeenvolgende aardbevingen doen vrezen voor een vulkaanuitbarsting in het gebied zo'n 40 kilometer van de hoofdstad Reykjavik. Een gemeente met 4.000 inwoners is uit voorzorg geëvacueerd.

Op het schiereiland Reykjanes in het zuidwesten van IJsland vonden gisteravond rond 18.30 uur twee aardbevingen plaats. De zwaarste had een magnitude van 5,2 en werd gevoeld tot in de hoofdstad Reykjavik, zo'n 40 kilometer van de seismische zone. Ook in grote delen van de zuidkust werd de beving gevoeld.

Sinds eind oktober zijn al ongeveer 24.000 bevingen geregistreerd op Reykjanes. Vrijdag tussen middernacht en 14 uur waren het er 800. "De aardbevingen kunnen sterker worden en leiden tot een vulkaanuitbarsting", waarschuwt de overheid.

Het IJslands Meteorologisch Instituut (IMO) meldt een ophoping van magma op een diepte van 5 kilometer. Als die naar het aardoppervlak zou komen, zou die een vulkaanuitbarsting veroorzaken. Die zou er volgens het instituut binnen enkele dagen kunnen komen.

Grindavik uit voorzorg geëvacueerd

De overheid heeft de noodtoestand uitgeroepen. Grindavik, een gemeente met zowat 4.000 inwoners, is uit voorzorg geëvacueerd. De civiele bescherming heeft een patrouilleboot naar het gebied gestuurd.

Eerder deze week werd de bekende toeristische trekpleister Blue Lagoon, een warmwaterbron bij Grindavik, al gesloten uit voorzorg.

De thermische baden van Blue Lagoon.
2022 AP

Sinds 2021 zijn er drie vulkaanuitbarstingen geweest op Reykjanes, allemaal in afgelegen gebieden. IJsland telt 33 actieve vulkanische systemen, het hoogste aantal in Europa. In 2010 legde de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull nog het vliegverkeer lam in Europa.

BEKIJK - Interview met burgemeester wordt onderbroken door aardschok:

Videospeler inladen...

Meest gelezen