CHECK - Oude reclame leidt tot verwarring: er bestaat geen helpdesk in Oostenrijk voor gestrande reizigers naar Australië

Bestaat er op de luchthaven van het Oostenrijkse Salzburg een helpdesk voor gestrande reizigers die eigenlijk naar Australië wilden? Online trappen heel wat mensen in een oude reclame die handig inspeelt op de Engelstalige gelijkenis tussen beide landnamen: Australia versus Austria

In het kort 

In een Tiktok-video met liefst 5 miljoen views  wordt gezegd dat op de luchthaven van Salzburg, in Oostenrijk, een speciale helpdesk zou bestaan waar gestrande reizigers richting Australië terechtkunnen. 

Maar? Die heldesk bestaat niet. Het gaat om een oude advertentie die opnieuw opduikt en die veel mensen echt op het verkeerde been heeft gezet. In de reclame wordt ingespeeld op de verwarring tussen de Engelstalige namen van beide landen: Austria vs. Australië. Het gaat om een reclame voor intercomsystemen in noodsituaties.

 

Op sociale media wordt beweerd dat er een helpdesk zou zijn op de luchthaven van Salzburg voor mensen die per ongeluk naar Oostenrijk gevlogen zijn, terwijl ze in Australië moesten zijn. De verwarring zou ontstaan omdat de Engelse vertaling van beide landen sterk op elkaar lijkt, Austria tegenover Australia. Deze bewering circuleert al langer, maar ging recent weer viraal door een TikTok-video met zo’n 5 miljoen views.  

Online trapten wel veel mensen in de reclame. Zo reageerden mensen dat ze de bewuste balie gingen zoeken wanneer ze naar Oostenrijk gingen: "I'm going to Austria in December, I'm definitely looking for this." Anderen gingen hun geboekte vliegtickets toch wel eens dubbel checken: "I'm checking my flight to Australia next month to be sure I didn’t book the wrong country." 

De bewering werd al gefactcheckt door het Britse Full Fact en het Amerikaanse Politifact. Volgens hen is de bewering gebaseerd op een foto van een bord met de tekst: “Sorry, dit is Oostenrijk, niet Australië! Hulp nodig? Druk op de knop."
Dit bord verwijst niet naar een echte helpdesk maar naar een reclamebord boven een bagagerek.  

Bron: 9GAG

Onderaan het bord staat ook de tekst: “Commend biedt veiligheid en communicatie. Van Salzburg tot de rest van de wereld. Zelfs voor de meest onwaarschijnlijke situaties." Commend International is een bedrijf dat  intercomsystemen aanbiedt. 

Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt het verhaal ook aan Full Fact. En vermeldt dat het om een advertentie gaat, die twee jaar geleden te zien was op Salzburg Airport. "Het doel van deze advertentie was om in te spelen op de spraakverwarring tussen Australië en Oostenrijk (Austria). En dat omdat gespecialiseerd zijn in intercomsystemen die voor noodsituaties dienen. Dus systemen die gebruikt worden om noodoproepen te doen."

Het verhaal haalde ook de Amerikaanse krant Washington Post. Zij namen contact op met de woordvoerder van de luchthaven in Salzburg:  "Ik heb nog nooit gehoord van iemand die per ongeluk naar Salzburg is gereisd, terwijl ze eigenlijk naar Australië wilden," vertelde Susanne Buchebner, plaatsvervangend hoofd public relations van de luchthaven, aan The Post. 

Conclusie

  • Op sociale media werd beweerd dat er een speciale balie zou bestaan op de luchthaven van Salzburg voor mensen die per ongeluk naar Oostenrijk gevlogen waren terwijl ze eigenlijk in Australië moesten zijn. 
  • Deze bewering is gebaseerd op een oude advertentie van een intercombedrijf. Zij wilden de verwarring tussen beide landen gebruiken om reclame te maken voor hun intercomsystemen. 
  • De woordvoerder van de luchthaven in Salzburg bevestigde dat zo'n balie niet bestaat. 
  • We beoordelen deze uitspraak dan ook als 'onwaar'. 

Meest gelezen