© Libkos

STANDPUNT. Het is cynisch: met gesofisticeerde wapens verwonden we meer mensen, die we dan met hoogtechnologisch medisch materiaal moeten verzorgen

Er vallen in de oorlog in Oekraïne zo veel doden en gewonden dat onze legers dringend hun medische diensten moeten moderniseren om iedereen te kunnen verzorgen. Het is een uiterst trieste vaststelling op 11 november, de dag waarop 105 jaar geleden een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog, die het leven kostte aan vele miljoenen mensen.

Kris Vanmarsenille

Er zijn daarna nog talloze oorlogen uitgevochten. Ook in de Tweede Wereldoorlog werden miljoenen soldaten de dood ingejaagd. Die oorlog werd beëindigd met een atoombom die 200.000 mensen doodde. In de jaren zestig kwamen in Vietnam twee miljoen burgers om het leven. Die duizelingwekkende cijfers hoorden nu eenmaal bij oorlog voeren.

Maar naar het einde van de vorige eeuw toe, leefde even de hoop dat we grote aantallen slachtoffers konden vermijden. In de Koude Oorlog ging het erom elkaar zo veel mogelijk angst aan te jagen. Dat werkte. Atoombommen werden opgesteld, niet gedropt. Langzaamaan groeide ook de Europese verbondenheid. Oorlogen tussen de landen die in 1940 nog tegenover elkaar stonden, leken uitgesloten.

LEES OOK. Experts Erwin Dhondt en Roger Housen waarschuwen voor verouderd militair zorgsysteem: “Hogere budgetten? Die gaan naar wapens, niet naar medische zorg”

In de oorlogen die we op afstand voerden, zoals de Golfoorlog en die in Afghanistan, konden dankzij nieuwe technologieën precisiebombardementen worden uitgevoerd die vooral installaties troffen. Nieuwe technologieën zouden bijdragen tot minder oorlogsslachtoffers, geloofden we. Alle Europese landen konden hun legers nu wel afbouwen, geloofden we ook.

En toen viel Poetin Oekraïne binnen. En wat blijkt? Nieuwe technologieën zorgen nu voor méér slachtoffers. Hoogtechnologische drones achtervolgen zelfs transporten van gewonden. Het aantal slachtoffers in de Oekraïens-Russische oorlog ligt opnieuw afschuwelijk hoog. In Irak en Afghanistan stierf 10% van de gewonden, in Oekraïne gaat dat richting 50%. Wat blijkt ook? Europa moet zich opnieuw bewapenen. Alle landen investeren weer volop in hun legers. Ook België, dat decennialang niets anders deed dan erop bezuinigen.

De conclusie van geneesheer-brigadegeneraal buiten dienst Erwin Dhondt en kolonel buiten dienst Roger Housen in deze krant is dat we de medische diensten van het leger moeten aanpassen aan die nieuwe oorlogsvoering. Het lijkt de logica zelf, zeker voor militairen. Maar eigenlijk is het cynisch: omdat we zo veel meer gesofisticeerde wapens maken, verwonden we meer mensen, die we dan met hoogtechnologisch medisch materiaal moeten verzorgen.

Het is jammer genoeg geen hoopgevende gedachte op 11 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER