AFP or licensors

Vandaag even adempauze in Noord-Frankrijk, maar er is nieuwe regen op komst

Na een week van intense regen en overstromingen is de situatie in het Noord-Franse departement Pas-de-Calais dit weekend onder controle. Maar waakzaamheid blijft geboden, want vanaf zondagnamiddag en zeker begin volgende week wordt een nieuwe regenzone verwacht. 

In Pas-de-Calais zijn 247 gemeenten getroffen door de overstromingen. Vooral rond Saint-Omer, Boulogne en Montreuil staan grote gebieden blank. Ook de voorbije nacht zijn nog tientallen inwoners geëvacueerd uit hun ondergelopen huizen. Ze werden weggehaald met bootjes of terreinwagens.   

Dat was vooral het geval in gemeenten rond de rivier de Aa, die onder meer door Sint-Omer stroomt. In dat gebied is nog altijd code rood van kracht, het hoogste alarmniveau. Dat betekent dat overstromingen er nog altijd mogelijk zijn. Rond de rivieren Liane en Canche geldt intussen code oranje. 

Tijdens het weekend kan het water zakken en moet de toestand zich stabiliseren. Maar de situatie blijft spannend, want morgen wordt in de loop van de namiddag opnieuw regen verwacht, die ook de dagen daarop zou aanhouden. 

Meest gelezen