Refurbished producten zijn belangrijk voor de overstap naar de circulaire economie

Refurbished smartphones, laptops of tablets worden steeds couranter. Karine Van Doorsselaer, docent materiaalleer en ecodesign aan de UAntwerpen, hoopt dat dit het begin is van de circulaire economie. Aan Business AM legt ze uit waarom dat zo belangrijk is.


Beluister hier het volledige interview met Karine Van Doorsselaer:


Waarom is dit belangrijk?

Grondstoffen worden duurder en consumenten staan vaker stil bij ecologie. Voor bedrijven bieden refurbished producten een uitkomst om zich te profileren en tegelijk te besparen.

Uitgelegd: Met refubished worden producten bedoeld die tweedehands worden aangeboden, maar waarbij onderdelen vervangen zijn zodat het product langer meekan. Op dit moment zijn vooral de refurbished smartphones zeer gekend, waarbij met name interne elektronica wordt vervangen.

  • Van Doorsselaer kijkt naar het grotere plaatje: “We moeten dringend de overstap maken van de lineaire wegwerpeconomie naar de circulaire economie. Belangrijk daarbij is dat we producten zo lang mogelijk gaan gebruiken. Er zijn verschillende strategieën, zoals het aanbieden van herstellingen of onderhoud op tijd en stond. Uiteraard ook refurbished producten aanbieden, waarbij we de componenten zo lang mogelijk hergebruiken.”
  • “Het sluiten van economische kringlopen bestaat al sinds de jaren zeventig, maar nu worden daar nieuwe businessmodellen aan gekoppeld. Voor bedrijven is het belangrijk, want onze grondstoffen zullen langzaamaan duurder worden, want deze raken uitgeput. Europa heeft geen grondstoffen, vandaar dat het de kaart getrokken heeft van de circulaire economie in het kader van de Green Deal.”

Meer producten zijn refurbished

  • “Als bedrijven componenten en producten zullen hergebruiken, dan valt de kostprijs van die dure grondstoffen weg. De uitdaging voor bedrijven is of ze in het aanbieden van refurbished producten kunnen meestappen. Dat moet elk bedrijf voor zichzelf uitmaken.”
  • “De wereld van de elektronica is heel geschikt voor refurbished producten, zoals smartphones, wasmachines en vaatwasmachines. Dikwijls is de zwakke schakel de technische componenten, zeker bij de smart products omdat de technologie zo snel evolueert. De behuizing van die elektronica is nog oké.”
  • “Maar bijvoorbeeld ook Ikea heeft een strategie waarbij het meubels inzamelt, opkalefatert en weer aanbiedt”, haalt Van Doorsselaer aan. “Elke sector heeft de uitdaging om te kijken wat de zwakke schakels van een product zijn. Zodat men de producten modulair gaat ontwerpen om die zwakke schakels heel snel te kunnen vervangen. Onderdelen die een hele lange levensduur hebben, moeten zo lang mogelijk te gebruiken zijn.”

Het begin van de trend

  • Volgens Van Doorsselaer staan we slechts aan het begin van de refurbished-trend: “Refurbished producten worden aangeboden aan een lagere prijs. Consumenten gaan uiteraard ook kijken naar de kostprijs. Zij moeten ook vertrouwen krijgen in de refurbished producten, want in het begin was er een beetje wantrouwen over de kwaliteit.”
  • “Maar men gaat nu ook garantie aanbieden op refurbished producten. Op die manier krijgt de consument het vertrouwen dat die producten even goed zijn als spiksplinternieuwe producten. Daardoor wordt de markt aangezwengeld. Ook bij hele technische producten zien we een tendens om refurbished producten aan te bieden.”
Meer