Grootste ziekenhuis in Gaza moet activiteiten opschorten door opgedreven Israëlische aanvallen: “We zijn minuten verwijderd van de dood”

De Israëlische aanvallen op het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza zijn de afgelopen uren zo in intensiteit toegenomen dat alle activiteiten zaterdag noodgedwongen zijn opgeschort. Eerder had hulporganisatie Artsen zonder Grenzen al gewaarschuwd voor een “catastrofale situatie”.

mtm
Bron: The Washington post

Een woordvoerder van het door Hamas geleide Palestijnse ministerie van Volksgezondheid verklaarde aan persagentschap Reuters dat het Al Shifa-ziekenhuis momenteel geen brandstof meer heeft. “Als gevolg daarvan stierf al één pasgeboren baby in een couveuse waar zich in totaal 45 baby’s bevinden”, luidt het. Volgens ziekenhuisdirecteur Muhammad Abu Salmiya kwam ook al een jonge man op de afdeling intensive care om het leven.

“Het volledige terrein is afgezet en de gebouwen van het ziekenhuis zijn het doelwit van vele aanvallen”, zo verklaarde Salmiya aan Al Jazeera. Volgens hem is niet alleen de brandstof op, maar zit het ziekenhuis momenteel ook zonder internet, water en medische voorraden. “Elke bewegende persoon op het terrein is een doelwit. De Israëlische troepen staan buiten en verhinderden dat iemand zich verplaatst. We zijn totaal afgesneden van de hele wereld. We zijn minuten verwijderd van een naderende dood.”

Het Al Shifa-ziekenhuis is de grootste medische faculteit in heel Gaza. Vrijdag verklaarde de ziekenhuisdirecteur nog dat er zich ruim 15.000 mensen in de gebouwen zouden bevinden. Volgens Israël verschansen de leden van Hamas zich echter in tunnels onder het ziekenhuis, iets wat ontkent wordt door Hamas zelf.

De voorbije dagen naderden Israëlische troepen de omgeving - ooggetuigen hebben al melding gemaakt van tanks nabij het ziekenhuis - en het complex werd al meermaals getroffen door luchtaanvallen. “Maar we zullen onze patiënten niet in de steek laten”, zo verklaarde directeur Salmiya vrijdag nog.

Enkele uren voor de activiteiten noodgedwongen stopgezet moesten worden, had de internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen op X (het vroegere Twitter) nog gewaarschuwd voor de “catastrofale situatie” ter plaatse. “De afgelopen uren is de intensiteit van de Israëlische aanvallen dramatisch geïntensifieerd”, luidde het. “We kunnen momenteel geen contact opnemen met onze medewerkers ter plaatse en zijn uiterst bezorgd om de veiligheid van zowel de patiënten als het medische personeel.”

Artsen zonder Grenzen herhaalde nog eens de oproep aan Israël om de aanvallen op de ziekenhuizen in Gaza onmiddellijk te stoppen.

11.000 doden in Gaza

Volgens het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid zijn door Israëlische bombardementen al meer dan 11.000 mensen omgekomen sinds het begin van de oorlog op 7 oktober. Toen voerde Hamas, dat door Israël, de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terreurgroep wordt bestempeld, een grootschalige aanval uit op Israël, waarbij volgens Tel Aviv 1.200 doden vielen en meer dan 200 mensen werden ontvoerd.