Hoe kan je ei, boter, suiker of gluten probleemloos vervangen in taart en gebak?
Trakteren voor je verjaardag is niet meer wat het geweest is. Je ene collega eet geen suiker, de andere is lactose-intolerant, je baas verdraagt geen gluten en jij eet sinds kort veganistisch. Hoe bak je dan een cake? Kun je de ingrediënten vervangen en is je cake dan nog lekker? Onze culinair journaliste ging de uitdaging aan met een vier-vierdencake en verving ei, boter, suiker en gluten.
Met een vier-vierdencake kun je alle richtingen uit en zit je altijd goed. Zelfs wanneer je er suiker, melk, ei, of boter uit weg wil laten en vervangen door een alternatief. Het basisrecept voor een vier-vierdencake? Dat ziet er zo uit.
Uitdaging 1: suikervrij bakken
Suiker helemaal weglaten is geen optie, want je hebt het volume van de suiker nodig om je cake te laten rijzen. In de plaats gebruiken we dus een suikervervanger die hiervoor geschikt is. Je kunt geen zoetstof in druppelvorm of tabletjes gebruiken, want deze zijn vaak 200 keer zoeter dan gewone suiker én ze leveren niet het nodige volume. Je kiest best voor een suikervervanger in poeder- of kristalkorrelvorm. Daarvan zijn er verschillende soorten beschikbaar, die allemaal een klein beetje anders zijn. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar je recept om te kiezen welke je gebruikt.
Pas bij sommige suikervervangers er wel voor op dat je geen klonters krijg in combinatie met boter.
Een eerste alternatief voor suiker is Zusto. Je kunt de hoeveelheid suiker in je cake van 250 g bij een vier-vierdencake één op één vervangen door Zusto. Het enige probleem is dat Zusto in combinatie met boter voor klonters zorgt. Een oplossing hiervoor? Je eieren heel luchtig opkloppen zonder de zoetstof eraan toegevoegd. Meng daar eerst de boter door en voeg op het einde pas de bloem en de Zusto toe.
Naast Zusto heb je ook nog Sukrin, Tagatesse en Pure Via kristalkorrel van Stevia. De zoetkracht van deze suikervervangers is zelfs dubbel zo sterk als die van gewone suiker. Daarom mag je slecht de helft van het gewicht in je recept toevoegen. In een vier-vierdencake doe je dus 125 g suikervervanger in plaats van de volledige 250 gram.
Tip: blijf je liever weg van suikervervangers? Probeer de suiker dan eens te vervangen door geprakte banaan, dadelpuree of appelmoes. De textuur van je cake zal er wel iets vochtiger door zijn.
Uitdaging 2: lactosevrij bakken
Lactosevrij bakken is helemaal niet zo moeilijk als je denkt, aangezien lactose enkel in melkproducten zit. Er is lactosevrije roomboter op de markt, maar die kun je ook vervangen door plantaardige margarine of boter die geschikt is om te bakken. In deze vier-vierdencake proef je nauwelijks een verschil.
In veel cakerecepten kan je boter trouwens ook vervangen door een gelijke hoeveelheid olie. Kies in dat geval wel voor een olie die vrij neutraal smaakt, zoals een arachideolie. Die smaakt bijvoorbeeld heerlijk in een carrot cake.
Uitdaging 3: bakken zonder eieren
In de biowinkel kun je een veganistische eivervanger kopen zoals No-Egg van Orgran. Hiervan gebruik je ongeveer één theelepel (zo’n 7,5 gram) per ei dat je moet vervangen. Daarnaast zijn er nog meer trucjes om eieren in gebak te vervangen door een plantaardig alternatief.
Zo kun je bijvoorbeeld per ei één eetlepel gebroken lijnzaad mengen met drie eetlepels warm water. Eventjes wachten en je krijgt een plakkerig mengsel dat lijkt op de textuur van ei, en dat hetzelfde effect heeft in cake. Verder zijn er nog iets eenvoudigere alternatieven. Zo kun je een ei bijvoorbeeld ook vervangen door één theelepel azijn met één theelepel bakpoeder, vooral in gerechten die moeten rijzen, of door een halve gepureerde banaan of zelfs twee tot drie eetlepels appelmoes.
Tip: moet je in een recept alleen maar het eiwit vervangen, bijvoorbeeld wanneer je een meringue maakt? Gebruik dan per eiwit twee eetlepels vocht van een blik kikkererwten, ook wel aquafabe genoemd. Ook in chocomousse kun je dit perfect gebruiken als alternatief om je chocomousse te laten opstijven. Klop de aquafabe goed op zoals je ook bij eiwit zou doen, en spatel het vervolgens door je chocolade.
Uitdaging 4: glutenvrij bakken
Wie geen gluten kan verdragen, moet al zeker tarwebloem vermijden. Helaas heb je toch één of andere vorm van bloem nodig om je vier-vierdencake te doen slagen, aangezien dit de ‘lijm’ is die je cake bijeenhoudt. Gelukkig zijn er veel alternatieven op de markt, zoals boekweitbloem, amandelbloem, kikkererwtenmeel, kokosbloem, rijstbloem en kastanjebloem.
In onze vier-vierdencake zouden we kunnen kiezen voor amandelbloem, omdat die smaaktechnisch het best past bij een zoet dessert. Amandelmeel geeft ook een luchtige én krokante structuur aan je cake. Het gewicht blijft hetzelfde als bij bloem. In verhouding krijg je via amandelmeel wel meer calorieën binnen, omdat het natuurlijk gemalen amandelen zijn, maar het is wel een goed glutenvrij alternatief.
Uitdaging 5: minder vet
Heb je niet per se een intolerantie, maar wil je gewoon graag een ietwat gezondere cake en de boter achterwege laten? In onze cake kun je de boter vervangen door tal van andere ingrediënten die een lekker smeuïg resultaat geven, maar veel minder vettig zijn. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt of zure room. Benieuwd naar welke vetstoffen het gezondst zijn om mee te bakken? Daar vertelt voedingsexperte Karolien Olaerts je hier alles over.
Lees ook:
Na de hype in Nederland scoren nu ook Belgische bakkers met de ‘crompouce’: hier proef je de lekkernij én zo maak je het zelf
“De meeste mislukkingen bij ‘Bake Off’ zijn te wijten aan het gebruik van een oven met hete lucht” : Regula geeft haar beste baktips prijs (+)
“Het maakt geen verschil voor je gezondheid of je olijfolie koopt van 4 of 40 euro”: voedingsexperte maakt komaf met mythes over vetstoffen (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” -
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
-
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
Look eten en jezelf daarna ongemakkelijk voelen door de knoflookadem: we hebben het allemaal al meegemaakt. We lezen ook veel feiten en fabels over wat ertegen werkt, en na al die mythes die de ronde doen hebben Amerikaanse wetenschappers écht iets ontdekt wat werkt. En wat blijkt? De oplossing vinden we terug in het zuivelaanbod van de supermarkt. -
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
In de supermarkt kan je vaak vleesverpakkingen kopen met korting omdat ze die dag zelf vervallen. En iedereen verliest weleens vlees in de koelkast uit het oog. Kan het helpen om dat vlees dan eerst op te bakken of om het in te vriezen om de houdbaarheidsdatum te verlengen of niet? Levensmiddelenchemicus Bruno De Meulenaert legt uit. -
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?