© ATV

Beerschot is (voorlopig) leider in 1B, ondanks scheidsrechterlijke dwalingen in Seraing

Beerschot heeft een lastige verplaatsing naar Seraing tot een goed einde gebracht. Goals van Reyners en Nzita konden de onbegrijpelijke beslissingen van Scheidsrechter Pirard neutraliseren. De Mannekes wonnen met 1-2 van les Métallos en halen zo hun vijfde uitoverwinning op een rij binnen.

Mats Somers

Wieland is niet bepaald het type coach dat z’n elftal graag roteert, zeker niet als z’n ploeg de week voordien een moeilijke wedstrijd met z’n tienen over de streep kon trekken. Helaas voor de Oostenrijkse T1 van Beerschot moest hij voor aanvang toch twee noodgedwongen wissels doorvoeren in het Stade Du Pairay. Verlinden was immers geschorst met vijf gele kaarten op z’n naam, Cagro moest dan weer afhaken met een hamstringblessure. Zo nam Alhassan plaats naast Sanusi centraal op het middenveld, terwijl Weymans z’n concurrent op de linkerwingback in Nzita een rijtje hoger duwde.

© Boumediene Belbachir

Meteen wisselen langs beide kanten

Binnen de tien minuten moesten zowel Wieland als Seraing-coach Proment al iemand koud van de bank laten invallen. Solheid sloeg z’n enkel om en verdween naar de kant voor Kebe. Ook Alhassan was een pechvogel van dienst. Na een kop tegen kop kon de Nigeriaan niet verder, Van Himbeeck was logischerwijs zijn vervanger. Die laatste stond nog geen minuut op het veld of hij zag al hoe Reyners dankbaar een cadeautje van Cachbach in ontvangst mocht nemen. De nummer 10 van de Métallos pakte uit met een dramatische terugspeelbal die in de voeten van de Kielse pocketspits belandde. Reyners sleepte het leer nog even naar z’n linker en schoof dan goed binnen onder doelman Magueron, de Mannekes zo al vroeg op een 0-1-voorsprong over de taalgrens.

Op het kwartier kon Seraing dan een eerste keer dreigen: Kilota met een goeie voorzet vanop links, maar Lepoint z’n volley ging al bij al ruim over. Maar Beerschot was wel duidelijk de betere ploeg op een moeilijk bespeelbaar veld, waar de hevige regenval zeker zijn aandeel in had. Zowel Seraing als Beerschot voetbalden wel wat kansen bij elkaar. Maar na twee grote kansen van Michez en eentje van Nzita hadden de Ratten eigenlijk altijd al met een dubbele voorsprong de rust moeten ingaan.

Geen rood voor Lepoint

Vlak voor de rust vond Lepoint het dan nog even nodig om vol door te gaan op de enkel van Weymans. Donkerrood, maar niet volgens de heer Pirard. De VAR zou hier ongetwijfeld hebben ingegrepen… En het is dan nog eens diezelfde Lepoint, die niet veel later de bal goed aannam op z’n borstkas en de bal, gelukkig voor Beerschot, onbesuisd over het doelkader trapte. Uiteindelijk bleef het 0-1 na 45 minuten spelen in het Stade du Pairay.

Het was niet lang wachten voor de Beerschot-supporters om een eerste keer te kunnen juichen in de tweede helft. Nzita stond namelijk volledig ongedekt op een hoekschop van Matthys. De 23-jarige Belg kopte goed binnen en zette z’n team zo op een dubbele voorsprong. Lang konden Nzita en co. daar wel niet genieten. Kilota maakte niet voor het eerst een goede rush vanop z’n linkerflank, wou Konstantopoulos passeren en kwam daarbij ten val. Als de Griek Kilota zou hebben aangeraakt, dan was het echt wel extreem licht. Genoeg voor scheidsrechter Pirard om de bal op de stip te leggen. Een foutieve beslissing, weer in het nadeel van Beerschot. Segbe nam ruim de tijd bij zijn aanloop, maar schoot de strafschop rechts onderaan wel binnen: 1-2.

Dan toch nog rood

De supporters van Seraing zagen hun ploeg zo opnieuw in de match komen met dank aan Pirard. Veel kansen werden er wel niet meer bij elkaar gespeeld. Lepoint, de man die al lang in de douche had moeten staan, kreeg wel nog een grote mogelijkheid om de bordjes opnieuw gelijk te hangen maar was opnieuw niet koelbloedig genoeg. Aan de andere kant viseerde Reyners de winkelhaak, maar ook hij kon z’n tweede van de namiddag niet maken. De Mannekes hadden zelf ook nog een penalty kunnen krijgen, al was het niet duidelijk of de overtreding binnen of buiten het zestienmetergebied plaatsvond.

Wanneer Raillot in minuut 86 z’n tweede gele kaart pakte, viel Seraing alsnog met z’n tienen. Beerschot dacht het rustig uit te spelen in Seraing, maar in het absolute slot ging doelman Margueron nog mee naar voren op een corner en kopte hij ook bijna de gelijkmaker binnen. Matijas dook goed richting de rechterbenedenhoek of de goalie van Seraing had hier zomaar de grote held kunnen zijn. Het bleef uiteindelijk bij 1-2 en zo wint Beerschot voor de vijfde keer op een rij buitenshuis.