PA Wire/PA Images

Royals op zondag - Een stropdas als eenvoudig statement en Spaans staatsbezoek krijgt onverwachte wending

Prins William tackelt vervuiling met een bloemetjesdas in Singapore. Koningin Camilla schittert letterlijk tijdens de troonrede van koning Charles. Prinses Kako met veel gebaren aan de slag in Peru. En hoe de focus tijdens een staatsbezoek ongewild kan verschuiven. Op zondag bundelen we het kleine en grote nieuws uit de wereld van de royals. 

William in Singapore, met das en zonder Catherine

De Britse kroonprins William vertoefde deze week in Singapore voor de Earthshot Prize Awards. Earthshot zijn de klimaatprijzen die William zelf organiseert. Telkens worden vijf initiatieven die duurzaamheid bevorderen, gesteund met elk 1,1 miljoen euro. De prins wil met de prijzen benadrukken dat je pas verslagen bent als er geen hoop meer is.

Om Earthshot de nodige aandacht te geven, slaagt William erin om beroemdheden achter zich te scharen. Dit jaar verschenen actrices Cate Blanchett en Hannah Waddingham (uit "Sex education" en "Ted Lasso", presentatrice Songfestival 2023) aan zijn zijde op de groene loper. 

BEKIJK - De groene loper uitgerold in Singapore:

Videospeler inladen...

De winnaars van de Earthshot Prize Awards op een rij:

  • AcciĂłn Andina uit Peru: project dat ecosystemen in het Andesgebergte beschermt, in samenwerking met de lokale bevolking.
  • Clean Our Air uit Hongkong: de start-up heeft een nieuw proces gevonden om lithiumbatterijen van elektrische auto's te recycleren.
  • Revive Our Oceans uit de VS: non-profitorganisatie die een maritiem programma heeft waarbij duurzame visserij voorop staat in 15.000 gereguleerde zones.
  • Build a Waste-Free World uit India: een start-up die voedselverspilling tegengaat met onder meer drooginstallaties (op zonne-energie) voor gewassen.
  • Fix Our Climate uit de VS: het bedrijf werkt samen met 150.000 landbouwers uit Afrika, AziĂ« en Zuid-Amerika om koolstof in de bodem op te volgen en dat met behulp van satellieten en artificiĂ«le intelligentie. 

Naast de prijsuitreiking woonde William ook de bijeenkomst over bedreigde diersoorten bij, de United for Wildlife. Niet alleen zijn aanwezigheid viel op, ook Williams stropdas. En dat was exact de bedoeling. William wilde met het modeaccessoire een wereldwijd probleem aankaarten, namelijk dat van de vervuilende mode-industrie. De das is een ambachtelijk exemplaar gemaakt van drie gerecycleerde plastic flessen. 

De blauwe das met witte bloemetjes droeg William al vaker, maar werd pas in Singapore "ontdekt". Williams statement heeft de verkoop nu geboost.
PA Wire/PA Images

En zoals het vaker gaat wanneer een royal een kledingstuk draagt, dan raakt het snel uitverkocht. Het merk achter de das - Wilmok - is het piepkleine bedrijf van Darryll Wilson dat plots de bestellingen niet meer kan bijhouden.

"Er is geen markt meer voor, want niemand draagt haast nog een das. Maar als er niets verandert, is er geen vooruitgang", vertelt Wilson in een interview met People Magazine. Hij begon plastic te hergebruiken en staat een deel van de opbrengst af aan kwetsbare Nepalese kinderen (Wilsons moeder is van Nepalese afkomst). Zijn slogan luidt "old school fashion for the modern gentleman".  

Niemand draagt haast nog een das

Darryll Wilson, de man achter de gerecycleerde dassen,

Voor wie zich afvraagt waarom Williams vrouw hem niet vergezelde op het vierdaagse bezoek aan Singapore (wat ze normaal wel doet voor de Earthshot Awards): zoontje prins George (10) bereidt zich voor op examens en Catherine bleef thuis om hem te helpen. 

Camilla haalt Diamond Diadem boven

William zat in Azië, vader Charles zat in de Houses of Parliamant voor zijn eerste troonrede als koning. In zijn "King's Speech" leest hij de komende regeringsplannen voor. Koningin Camilla stond haar man bij en droeg voor het eerst de Diamond Diadem, de historische tiara die oorspronkelijk gemaakt werd voor een man, voor koning George IV in mei 1820.

BEKIJK - Charles' "King's Speech" in 2,5 minuut:

Videospeler inladen...

De diadeem herbergt zo'n 1.333 diamanten, waaronder Ă©Ă©n lichtgele steen die opvalt in het geheel. Het sieraad bevat met rozen, klavers en distels de nationale emblemen van Engeland, Ierland en Schotland.

Eerst werden de diamanten "gehuurd" voor de kroning van George IV, maar die plechtigheid moest worden uitgesteld. Er was politieke ophef ontstaan rond Georges pogingen om te scheiden van zijn vrouw Caroline van Brunswijk. 

2023 Getty Images

Uiteindelijk zou de hele diadeem persoonlijk gekocht zijn door de koning voor ruim 8.000 euro. Een aanzienlijke som destijds.

Na George IV werd de Diamond Diadem lichtjes aangepast voor regerende koninginnen en gemalinnen. Koningin Elizabeth II, de moeder van Charles, droeg de tiara bij haar eerste troonrede in 1952 en bij haar kroning in 1953. Ook op munten, bankbiljetten en postzegels prijkte haar beeltenis met de Diamond Diadem. 

@Royal Collection Trust

Kako op pad in Peru

De Japanse prinses Kako heeft Peru bezocht om de 150e verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen in de verf te zetten. Kako is de jongste dochter van kroonprins Akishino. Oudste zus Mako verhuisde na haar controversiële huwelijk naar New York waar ze een eerder teruggetrokken bestaan leidt.

Op de tiendaagse agenda voor Kako stonden de Werelderfgoedstad Machu Picchu, gesprekken met landgenoten, een bezoek aan de Ludwig van Beethoven-school (voor leerlingen met gehoorproblemen) en een ontmoeting met president Dina Boluarte. 

Kako? De 28-jarige prinses studeerde in Tokio en in Engeland, onder meer drama en psychologie. Op haar 20e begon ze aan gebarentaal. Ze werkt ook halftijds voor de Japanse Dovenfederatie. Sinds haar studies draait de prinses officieel mee in de keizerlijke familie en legt regelmatig werkbezoeken af. Haar eerste werkreis was naar Oostenrijk en Hongarije in 2019. Kako's jongere broer Hisahito (17) is tweede in lijn voor de keizerlijke troon. 

IN BEELD - Keizerlijk bezoek in Peru:

Op staatsbezoek bij "tante Daisy"

De Spaanse koning Felipe was op staatsbezoek bij "tante Daisy", het koosnaampje voor de Deense koningin Margrethe. Margrethe is Felipes echte tante niet, hoewel er toch een link is tussen de Spaanse en Deense koninklijke families. De laatste koning van Griekenland, Constantijn, is de broer van de Spaanse oud-koningin Sofía (Felipes moeder). Hij was getrouwd met Anne-Marie, een zus van Margrethe.  

BEKIJK - Een hartelijke, traditionele ontvangst voor koning Felipe en koningin Letizia op de Deense tarmac:

Videospeler inladen...

Toen Felipe en Letizia in Kopenhagen zaten, werd echter in de Spaanse sensatiepers het verhaal naar buiten gebracht dat de Deense kroonprins Frederik overspel zou plegen. Het magazine Lecturas kopte op "Genoveva Casanova y Federico de Dinamarca juntos en Madrid" met exclusieve foto's. 

"De nacht van de troonopvolger. Ongemerkt slenterden ze door Madrid, genoten van een diner-met-show en bleven slapen op haar appartement", klinkt het. Snel volgde een reactie van de Mexicaanse Genoveva Casanova die met klem een heimelijke romance ontkent. "Dit ligt al op tafel bij mijn advocaten", waarmee de geviseerde Casanova met juridische stappen lijkt te dreigen.

De beweringen kwamen hoogst ongelegen en dreigden het staatsbezoek in Denemarken te overschaduwen. Heel wat ogen waren dan ook gericht op Frederik en kroonprinses Mary en hun interactie naar elkaar toe. Van het Deense hof uit kwam er de verklaring dat er "nooit wordt gereageerd op het privéleven van de koninklijke familie".

Mary en Frederik tijdens het staatsbezoek.
Dutch Press Photo/Cover Images

Meest gelezen