Art Schuermans (21) deed de ontdekking in samenwerking met wetenschappers van de Harvard Medical School en het Broad Institute van Harvard en MIT.
Volledig scherm
Art Schuermans (21) deed de ontdekking in samenwerking met wetenschappers van de Harvard Medical School en het Broad Institute van Harvard en MIT. © Getty Images/iStockphoto / American Heart Association

21-jarige Vlaming doet ontdekking die tot nieuwe behandeling voor hartritmestoornissen kan leiden

Er bestaat een link tussen mutaties van witte bloedcellen en hartritmestoornissen. Dat ontdekte Vlaming Art Schuermans in samenwerking met wetenschappers van de Harvard Medical School en het Broad Institute van Harvard en MIT. De 21-jarige geneeskundestudent is de zoon van N-VA-politica Frieda Gijbels. Het onderzoek opent de weg naar mogelijk nieuwe behandelingen voor hartritmestoornissen.

  1. Odette, Joyce en Regina lieten hun DNA testen en dat veranderde hun leven: “Ik kreeg een lijst van 15 ziektes die ik nooit zou krijgen”
    PREMIUM
    5

    Odette, Joyce en Regina lieten hun DNA testen en dat veranderde hun leven: “Ik kreeg een lijst van 15 ziektes die ik nooit zou krijgen”

    Al zeker honderdduizend Belgen lieten hun DNA testen via commerciële (Amerikaanse) bedrijven als MyHeritage, Ancestry of 23andMe. Ze zijn een makkelijke, snelle en goedkope manier om in het verleden te duiken, maar wat hun handleiding niet vertelt: ze kunnen je hele leven op z’n kop zetten. Joyce, Odette en Regina deden er één — elk om hun eigen reden — en kwamen véél te weten: “Uit de test kwam: verhoogd risico op kanker. Twee jaar later kreeg ik de diagnose.”
  2. Neurologische aandoeningen zijn wereldwijd belangrijkste oorzaak van ziekte: “Meer dan 1 op de 3 getroffen blijkt uit onderzoek”
    3

    Neurologi­sche aandoenin­gen zijn wereldwijd belangrijk­ste oorzaak van ziekte: “Meer dan 1 op de 3 getroffen blijkt uit onderzoek”

    Neurologische aandoeningen zijn nu de belangrijkste oorzaak van ziekte en invaliditeit wereldwijd meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat blijkt uit een nieuwe studie in The Lancet Neurology genaamd de ‘Global Burden of Disease, Injuries, and Risk Factor Study (GBD) 2021'. In 2021 leefden er maar liefst 3 miljard mensen op aarde met een neurologische aandoening tonen de nieuwe cijfers. “Het is belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat hersengezondheid beter wordt begrepen, gewaardeerd en beschermd”