Leeft de in 2014 doodverklaarde Hamas-leider Mohammed Sinwar dan toch nog?

Was jarenlang doodgewaande Hamas-leider brein achter de aanslagen van 7 oktober?

Hoewel Mohammed Sinwar in 2014 doodverklaard werd, zijn Israëlische spionnen ervan overtuigd dat de beruchte Hamas-leider nog leeft en zich al jaren schuilhoudt in de tunnels onder Gaza. Meer nog: hij zou het brein zijn achter de aanslagen van 7 oktober.

mtm
Bron: The telegraph

Mohammed Sinwar is de jongere broer van Yahja Sinwar, de oprichter van de veiligheidsdienst van Hamas, sinds 2017 het hoofd van het politieke bureau in de Gazastrook en een van de hoogste personen op de ‘Most wanted’-lijst van Israël.

Yahja Sinwar, de oudere broer van Mohammed.© NurPhoto via Getty Images

Mohammed was echter al voor zijn broer een van de meest prominente figuren binnen Hamas. Hij was al sinds de oprichting op 14 december 1987 bij de Palestijnse beweging aangesloten en nam deel aan de eerste Intifada (opstanden tegen de Israëlische bezetting). Nadat hij meerdere promoties binnen de politieke tak van Hamas had gemaakt, was hij ook een van de eersten om zich aan te sluiten bij de Izz al-Din Al-Qassam Brigades, ofwel de militaire tak. In 2005 werd hij bevelhebber van de beruchte Khan Younis Brigade.

Het duurde dan ook niet lang voordat Mohammed Sinwar een belangrijk doelwit van het Israëlische leger en de inlichtingendiensten werd. Zo zou hij in april 2003 al een moordaanslag hebben overleefd nadat er een explosief op de gevel van zijn woning in Khan Younis was geplaatst. In 2014, een eerder “hoogtepunt” van de oorlog tussen Israël en Hamas, werd hij echter doodverklaard. Hamas verspreidde toen zelf een foto van hem, liggend op een in bloed bedekt bed.

Israëlische spionnen van inlichtingendienst Mossad zijn er nu echter van overtuigd dat Sinwar nog leeft en dat hij zich al jaren schuilhoudt in het tunnelnetwerk van Hamas onder de Gazastrook. Zijn dood zou in scène zijn gezet om de herhaaldelijke aanslagen op zijn leven te stoppen.

Sinwar zou niet alleen nog leven, hij zou ook nauw betrokken geweest zijn bij de Hamas-aanval van 7 oktober op Israël, waarbij meer dan 1.200 mensen om het leven kwamen en honderden mensen gegijzeld werden. “Hij maakt met absolute zekerheid deel uit van het kernteam dat 7 oktober plande”, zo verklaart een voormalige Mossad-chef aan de Britse krant The telegraph. “In de militaire leiding is hij nog altijd erg belangrijk. Hij staat nu ongeveer op nummer 7 in de lijst met gezochte personen.”

Expert grensinfiltratie

Mohammed Sinwar hielp in 2011 ook al met de bevrijding van zijn broer Yahja uit een Israëlische gevangenis en wordt beschouwd als een expert grensinfiltratie en ontvoeringen. “Hij wordt inderdaad beschouwd als een van de belangrijkste breinen achter het plannen van het bloedbad en de massale ontvoering van Israëli’s”, aldus Ronen Solomon, een onafhankelijke inlichtingenanalist die het doen en laten van Sinwar al meer dan twintig jaar volgt.

Maar weinig mensen wisten dat Mohammed nog leefde, zegt Solomon nog. “De geheimhouding rond zijn persoon was zo groot dat zelfs de inwoners van Gaza hem niet langer zouden herkennen. Hij bewoog zich in het geheim en binnen een beperkt bereik rond, uit angst opnieuw te worden blootgesteld aan Israëlische aanslagen. In de afgelopen twintig jaar heeft hij liefst zes moordaanslagen overleefd.”

Sinds 2014 werd Sinwar niet meer in het openbaar gezien, al zou hij in mei vorig jaar wel “in silhouet” zijn verschenen tijdens een interview met nieuwszender Al Jazeera. Hij was ook niet aanwezig op de begrafenis van zijn vader in januari 2022.

Tijdens een briefing van de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant werd deze week echter onthuld dat het Israëlische leger nog altijd op hem jaagt. Hij werd niet bij naam genoemd, maar zijn foto werd tijdens de briefing wel naast die van zijn broer getoond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer