Belg doet belangrijke medische ontdekking die kan zorgen voor nieuwe behandeling van hartritmestoornissen 

Er bestaat een link tussen mutaties van witte bloedcellen en hartritmestoornissen. Dat heeft Art Schuermans, een 21-jarige onderzoeker aan de KU Leuven, recent ontdekt. Het onderzoek is een internationale samenwerking tussen de KU Leuven, Harvard en MIT. De ontdekking van Schuermans zou kunnen leiden tot mogelijk nieuwe behandelingen voor hartritmestoornissen, klinkt het. 

Hartritmestoornis?

Ongeveer 5 procent van alle volwassenen van middelbare leeftijd heeft last van hartritmestoornissen. Het percentage stijgt exponentieel naarmate mensen ouder worden. Een hartritmestoornis kan zich uiten in hartkloppingen of een trillend gevoel op de borst en kan in de ergste gevallen leiden tot een hartstilstand.

Uit eerdere studies wisten onderzoekers al dat een bepaalde bloedcelaandoening - klonale hematopoëse van onbepaald potentieel (CHIP) - een link toont met bepaalde hart- en vaatziekten, zoals beroertes of hartfalen. Maar voor hartritmestoornissen was die link nog niet onderzocht.

De wetenschappers doken voor hun onderzoek in de 'UK Biobank'. Dat is een genetische databank met gegevens van ruim 500.000 mensen. De onderzoekers zochten naar associaties tussen mutaties in witte bloedcellen waar mensen niet mee geboren worden, maar die opduiken naarmate ze ouder worden.

Mutatie toont meer kans op hartritmestoornis en hartstilstand

Uit de statistische analyse bleek dat wie een mutatie had, 11 procent meer kans had om ook een hartritmestoornis te hebben. Voor hartstilstanden werd een 30 procent hogere kans geregistreerd. Als naar bepaalde individuele mutaties gekeken werd, kwamen de onderzoekers zelfs uit op twee of drie keer meer kans op hartritmestoornissen.

"Of er ook een causaal verband is, en of de mutaties dus de oorzaak zijn voor de hartritmestoornissen, kunnen we uit ons onderzoek niet afleiden. Daar is nog verder onderzoek voor nodig. Maar zeker is dat we wel degelijk een link tussen de mutaties en hartritmestoornissen zien", zegt Art Schuermans. Hij is de eerste auteur van het onderzoek dat in een internationale samenwerking tussen de universiteiten KU Leuven, Harvard Medical School en het Broad Institute van Harvard en MIT werd gevoerd. 

Verder onderzoek

 "CHIP is dus een mogelijke risicofactor voor hartritmestoornissen", gaat Schuermans verder. "CHIP behandelen zou bijgevolg potentieel ook een nieuw soort behandeling kunnen zijn voor hartritmestoornissen of een methode om de stoornis te vermijden."

Intussen zijn wetenschappers in muizenmodellen aan het bekijken hoe de mutaties verband houden met ontstekingen in hun bloedbanen. Schuermans zelf zal ook nog verder werken om na te gaan welke specifieke mutaties welke relaties hebben met de hartritmestoornissen.

Meest gelezen