© AFP

IJslandse experts vrezen dat nakende vulkaanuitbarsting volledig stadje van de kaart zal vegen

Een IJslands vissersstadje dreigt volgens experts volledig van de kaart te worden geveegd door een vulkaan die naar verwachting binnen enkele uren of dagen zal uitbarsten.

mtm
Bron: The guardian

Grindavik, een vissersstadje met ongeveer 4.000 inwoners ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Reykjavik, werd zaterdag geëvacueerd na een reeks uitbarstingen die mogelijk de voorbode zijn van een uitbarsting van een vulkaan in de buurt. De aardbevingen zouden het gevolg zijn van magma dat zich onder de aardkorst verschoof.

De lokale autoriteiten kondigden vrijdag ook al de noodtoestand af op Reykjanes, het schiereiland waarop Grindavik ligt. “We maken ons echt zorgen over alle huizen en infrastructuur in het gebied”, zo verklaarde Vidir Reynisson, hoofd van de IJslandse civiele bescherming, zaterdag.

Grindavik ligt niet alleen vlak bij het beroemde (uit voorzorg gesloten) geothermische kuuroord Blue Lagoon, maar ook bij de geothermische centrale van Svartseni, de belangrijkste leverancier van elektriciteit en water voor de 30.000 inwoners van het schiereiland. “Het magma bevindt zich nu op een zeer ondiepe diepte, waardoor we ten vroegste binnen een paar uur, maar in ieder geval binnen een paar dagen een uitbarsting verwachten”, aldus Reynisson.

Kloof van 15 kilometer

Het meest waarschijnlijke scenario is dat die uitbarsting plaatsvindt in een opening nabij Grindavik. “Er is nu al een vijftien kilometer lange kloof ontstaan, de kans is groot dat de uitbarsting daar ergens gebeurt.”

Ook de mogelijkheid van een uitbarsting op de oceaanbodem, wat waarschijnlijk tot een grote aswolk zou leiden, kan echter nog niet worden uitgesloten.

(lees verder onder de foto’s)

De verschuivingen van het magma en de daarop volgende aardbevingen hebben al een vijftien kilometer lange kloof veroorzaakt. Met scheuren in het wegdek...© via REUTERS

...en in een plaatselijk golfterrein.© via REUTERS

IJsland telt 33 actieve vulkanische systemen, het hoogste aantal in Europa. In 2010 legde de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull nog het vliegverkeer lam in Europa.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer