© VRT

VRT 1-reeks "De club" snoept prijs voor beste serie op filmfestival van Genève af van BBC en HBO

"De club" heeft op het filmfestival van Genève de Reflet d’Or gewonnen voor beste serie. De VRT 1-reeks vertelt het verhaal van drie koppels met een kinderwens die bevriend geraken in de wachtzaal van de dienst fertiliteit. "Het is een enorme eer. Dat we als Vlaamse reeks winnen van mastodonten als HBO en BBC is ongelofelijk."

"De club" haalde het in de categorie voor series van onder meer de BBC-reeks "Boat story" en "Teenage kiss: the future is dead" van HBO. 

"Het is een enorme eer. Dat we als Vlaamse reeks winnen van mastodonten als HBO en BBC is ongelofelijk", zegt Leander Verdievel. Hij bedacht en schreef de reeks samen met de zussen Sara en Zita Theunynck. De makers putten uit eigen ervaring, Zita en Leander gingen met hun partners zelf ook door een fertiliteitstraject om een kind te krijgen. 

Ik draag deze prijs op aan alle mensen die in de wachtzaal zitten op de fertiliteitsafdeling

Bedenker en scenarist Leander Verdievel

"Je maakt zoiets zelf mee, gaat door een hele moeilijke periode in je leven. Je beslist er dan een reeks over te schrijven en te maken. En dat je daarmee tot in Zwitserland toe mensen kan raken, dat maakt me sprakeloos", zegt Verdievel. "Ik draag deze prijs op aan alle mensen die in de wachtzaal zitten op de fertiliteitsafdeling. Aan iedereen die daar zit en hoopt ooit een kindje te krijgen." 

1 op de 6 Belgische koppels heeft medische begeleiding nodig om zwanger te geraken. Verdievel hoopt dat "De club" mee het taboe helpt doorbreken: "Ik hoor van dokters dat er nu veel meer over gesproken wordt. Dat mensen minder beschaamd zijn. Ik denk dat we aan iets universeels geraakt hebben. Mensen in een fertiliteitstraject herkennen de schaamte en eenzaamheid uit de reeks." 

De tragikomische reeks met hoofdrollen voor onder meer Janne Desmet, Dominique Van Malder en Evelien Bosmans was dit najaar te zien op VRT 1 en is nog steeds te bekijken via VRT MAX. 

Meest gelezen