© fvv

Vlaams Belang pleit voor gemeenschapsdienst voor asielzoekers & gesloten terugkeercentra

Een verplichte gemeenschapsdienst, hogere inkomensvereisten bij gezinshereniging en de heropening van gesloten terugkeercentra voor gezinnen. Dat zijn enkele van de honderd voorstellen die Vlaams Belang zondag voorstelde op zijn immigratiecongres ‘Vlaanderen Vlaams’ in Gent met ruim duizend aanwezigen.

Bron: BELGA

Voor voorzitter Tom Van Grieken gaat het om “haalbare voorstellen die tonen dat het anders kan en moet”. “Wij Vlaams Belangers weten heus wel dat ‘migratie van alle tijden is’, maar we beseffen meer dan ooit tevoren dat de volksverhuizingen en de omvolking waarmee we nu geconfronteerd worden, dat niet zijn”, aldus Van Grieken, die eraan herinnerde dat de asielfactuur intussen opgelopen is tot meer dan een miljard euro. “Gaat u daarvoor ieder dag werken? Staat u daarvoor iedere maand bijna de helft van uw loon af? Hebben onze gepensioneerden daarvoor heel hun leven gewerkt?”

Het congres startte met lichte vertraging nadat een aantal manifestanten het congrescentrum ICC waren binnengedrongen en op de bovenste verdiepingen een spandoek onthulden met de tekst “nazicongres”. De politie kon de manifestanten echter uit het gebouw halen. Een twintigtal mensen werd bestuurlijk opgepakt. 

Verplichte gemeenschapsdienst

Vlaams Belang wil het immigratiebeleid op nationaal niveau maximaal verstrakken. Zo wil de partij strengere regels voor gezinshereniging. De gezinshereniger moet werken, een inkomen hebben van minstens 140 procent van het leefloon, minstens 21 jaar oud zijn, terwijl de termijn waarbinnen erkende asielzoekers zonder voorwaarden gezinsleden mogen laten overkomen drastisch ingekort moet worden.

Asielzoekers dienen ook zo veel mogelijk bij te dragen aan de kosten van de opvang. Zo pleit Vlaams Belang voor een verplichte gemeenschapsdienst voor asielzoekers in opvangcentra. Werkende asielzoekers moeten een financiële bijdrage betalen voor hun verblijf in een opvangcentrum en asielzoekers die in individuele opvangstructuren verblijven, krijgen het leeuwendeel van hun leefgeld uitbetaald in maaltijdcheques. 

(Lees verder onder de foto)

© BELGA

Het Vlaams Belang wil ook werk maken van een krachtig inburgeringsbeleid. Voor Vlaams fractieleider Chris Janssens betekent dit onder meer inburgeringsexamens voor wie een definitieve verblijfsvergunning wil, sociale voordelen voor wie lang genoeg gewerkt en bijgedragen heeft, het stoppen van de instroom van mensen die geen economische meerwaarde creëren, een uitburgeringsbeleid, en het stoppen van de financiering van de “geldverslindende diversiteitsindustrie die vreemdelingen aanzet zich vooral niet aan te passen”. 

De partij wil ook paal en perk stellen aan eindeloze beroepsprocedures, de kosteloze rechtsbijstand drastisch inperken en het inzetten van pro deo-advocaten tot een minimum beperken. 

Burgerschapsproef

De nationaliteitswetgeving moet ook strenger voor het Vlaams Belang. “Onze nationaliteit is geen vodje papier”, zei Janssens. “Een legaal verblijf van minstens tien jaar, een loyaliteitsverklaring afleggen, economisch actief bijdragen aan de samenleving, de streektaal en slagen voor een burgerschapsproef is wat we als voorwaarde stellen.” 

Daarnaast is er voor Vlaams Belang nood aan een daadwerkelijke terugkeer voor wie wordt uitgewezen. “Noodzakelijke maatregelen om illegalen actief op te sporen zoals het mogelijk maken van woonstbetreding, dat ontbreekt”, klaagde Kamerfractieleidster Barbara Pas aan. “De Moor zorgt zelfs voor een extra aanzuigeffect door het verbod om gezinnen in gesloten units te laten verblijven met het oog op terugkeer, wettelijk te verankeren.” Daarom wil de partij een wet op woonstbetreding invoeren, zodat de politie kan overgaan tot betreding van de woning van illegalen wanneer die manifest weigeren tegemoet te komen aan een bevel om het grondgebied te verlaten. De capaciteit van gesloten terugkeercentra moet drastisch opgevoerd worden en ook voor gezinnen heropend. “Als het van het Vlaams Belang afhangt, maken we van Vlaanderen hét remigratieland”, beloofde Tom Van Grieken.

(Lees verder onder de foto)

© fvv

Paradigmashift

Op Europees vlak pleit Vlaams Belang voor een paradigmashift. Daarbij wordt gekeken naar Denemarken, dat een ‘opt-out’ afdwong bij de toetreding tot het Verdrag van Maastricht. De bevoegdheid van de EU moet beperkt blijven tot die domeinen waar ze een meerwaarde kan betekenen, zoals het sluiten van terugnameakkoorden met de landen van herkomst en migratieakkoorden naar Australisch model. Illegale binnenkomst in Europa kan nooit leiden tot een legaal verblijf. Het Vlaams Belang droomt van een ‘Coalition of the Willing’ van Europese lidstaten die een voortrekkersrol willen spelen in het aan banden leggen van illegale immigratie, stelde Van Grieken.

Filip Dewinter wees erop dat Vlaams Belang als eerste waarschuwde voor het misbruik van het asielrecht en de islamisering aangeklaagd heeft. “Wij hebben als eersten gewezen op het failliet van de multicultuur en de vloedgolf van illegalen een halt proberen toe te roepen”, aldus het parlementslid dat het begrip ‘omvolking’ omschreef als “de vervanging van ons eigen volk door een ander volk via de weg van immigratie en demografie, de vervanging van onze cultuur, tradities, waarden en normen door een andere beschaving”. “Wat heeft 60 jaar islamitische massa-immigratie ons toch allemaal gebracht? Dodelijke jihad-terreur, moslimfundamentalisme, sharia-getto’s en no-gozones, haatpredikers en haatmoskeeën...”, vroeg Sam Van Rooy zich af.

© fvv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer