© EPA-EFE

Yanina Wickmayer bezorgt Belgische tennissters de zege tegen Hongarije in de Billie Jean King Cup

De Belgische tennissters mogen in 2024 opnieuw spelen voor een ticket voor de finaleronde van de Billie Jean King Cup. Yanina Wickmayer zorgde zondag in de Dôme van Charleroi voor het beslissende punt in het barrageduel tegen Hongarije.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

In de vierde enkelwedstrijd van het weekend was Yanina Wickmayer (WTA 74) met 6-2, 6-7 (4/7) en 6-1 de betere van Dalma Galfi (WTA 136). De Belgen kwamen daardoor op een onoverbrugbare 3-1 voorsprong. Enkele uren eerder had Greet Minnen (WTA 62) met 3-6, 6-3 en 6-4 gewonnen van Anna Bondar (WTA 114).

Na de eerste dag stond het 1-1 gelijk. Minnen had zaterdag haar eerste enkelwedstrijd verloren. Ze ging toen met twee keer 6-3 onderuit tegen Galfi. Wickmayer trok de stand daarna gelijk door met 7-5 en 6-2 te winnen van Bondar.

© EPA-EFE

Wickmayer kan een punt van haar “to-do list” schrappen

“Ik zou morgen met een gerust hart kunnen stoppen. Met België voor eigen publiek een belangrijke wedstrijd winnen, stond echt nog op mijn to-do-list”, verklaarde Wickmayer.

“Fysiek en mentaal was het zwaar. In de tweede sat was het close en ik was boos op mezelf dat ik die niet won. Ze sloeg op de belangrijke momenten wel goed op, maar ik had toch kansen gekregen en die niet gegrepen. Voor de derde set heb ik mijn hoofd leeggemaakt. Ik speelde punt per punt en dacht niet meer aan het resultaat.”

“Het seizoen op deze manier voor een Belgisch publiek kunnen afsluiten, is buitengewoon. Ik zorg voor het beslissende punt, maar het hele team, staf incluis, was geweldig. Alle meisjes straalden een positieve energie uit, ook de speelsters die op de bank bleven.Fantastisch dat ik dit hier met Greet (Minnen) kon doen. We hebben zowat hetzelfde parkoers afgelegd nadat we allebei weer van nul moesten beginnen.”

© BELGA

“Wilde plezier op de baan terugvinden”

“We hebben dit jaar veel aan het mentale aspect gewerkt en dat heb ik vandaag getoond. Ook al kende ik hoogtes en laagtes. Tegenover gisteren wilde ik vandaag vooral weer het plezier op de baan terugvinden”, reageerde Minnen na haar zege.

Zaterdag kon Minnen geen vuist maken tegen Dalma Galfi (WTA 136). “Ik liet toen kansen liggen, maar anderzijds kon ik die wel creëren terwijl zij echt goed speelde”, blikte ze nog eens terug. “Het was een match van hoog niveau.”

Met Anna Bondar trof Minnen zondag een vertrouwd gezicht. Ze vormden dit seizoen acht keer een dubbelpaar op het WTA-circuit en haalden onder meer een kwartfinale op Roland Garros. “Ik weet niet of het een voordeel is om tegen iemand te spelen die je goed kent. Want voor haar geldt dat ook en ze had toch onze vier eerste matchen gewonnen”, legde Minnen uit. “Ik wist dat ze goede slagen heeft en heb moeten knokken voor elk punt.”

Door de zege van Wickmayer valt het afsluitende dubbelspel weg. Daarin zouden Marie Benoit en Kimberley Zimmermann het opnemen tegen de Hongaren Timea Babos en Fanni Stollar.

België deed eerder dit jaar, in april, ook al een gooi naar de finaleronde van de Billie Jean King Cup maar verloor toen in Vancouver met 3-2 van Canada. Daardoor werden de Belgen verwezen naar de play-offs.

© AFP

Canadese vrouwen winnen

De Canadese tennissters hebben zondag in het Spaanse Sevilla de Billie Jean King Cup gewonnen. In de finale versloegen ze Italië met 2-0.

Marina Stakusic (WTA 258) verraste in het eerste enkelspel Martina Trevisan (WTA 43) met 7-5 en 6-3. Aansluitend zorgde Leylah Fernandez (WTA 35) voor de beslissing door met 6-2 en 6-3 te winnen van Jasmine Paolini (WTA 30).

Canada had in april in Vancouver België verslagen met 3-2 in de kwalificatieronde en stond voor het eerst in de finale van de landencompetitie. Italië won het toernooi al vier keer, met een laatste zege in 2013.

Canada volgt op de erelijst Zwitserland op. Dat won vorig jaar de trofee na een zege in de finale tegen Australië. De Zwitsers raakten dit keer niet door een poule met Tsjechië en de Verenigde Staten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer