Zeshonderd mensen wandelen mee in protestmars tegen uitbreiding Brussels Airport

In Zaventem hebben een kleine zeshonderd mensen deelgenomen aan een protestmars tegen de uitbreiding van Brussels Airport Zaventem. De deelnemers eisen de afschaffing van nachtvluchten en een beperking van het aantal vluchten op jaarbasis. Volgens de actievoerders moet de overheid ook bindende doelstellingen over geluidshinder en uitstoot opleggen.

Midden juli 2024 loopt de milieuvergunning van Brussels Airport af. De luchthaven wil met een nieuwe vergunning de toestemming krijgen om verder uit te breiden. Dat is een doorn in het oog van omwonenden die al jaren strijden tegen de negatieve effecten van de luchthaven. Ze dreigen ook met juridische stappen als de vergunning toegekend wordt.

Meer vluchten, no way, the sky has a limit 

Actievoerders

Bewonersgroepen en milieuorganisaties verzamelden daarom zondag aan het treinstation van Zaventem, en wandelden door het dorp naar de luchthaven. Onderweg scandeerden de aanwezigen slogans zoals "meer vluchten, no way", "the sky has a limit" en "les vols de nuit volent nos nuits". Eenmaal op de luchthaven, zongen alle demonstranten in het Frans en Nederlands een herwerkte versie van "Stille Nacht". Minstens één werknemer van een luchthaven bedrijf vroeg de actievoerders wat er in hun ogen met zijn job moest aangevangen worden. De sfeer bleef wel altijd rustig.

BEKIJK - "Ik word tot drie of vier keer per nacht wakker"

Videospeler inladen...

Protest

Jasper Wouters van Bond Beter Leefmilieu wil grenzen aan de groei van de luchthaven: "Brussels Airport wil blijven groeien, met meer cargo en passagiers. Dat betekent meer stikstofoxide, maar ook meer vrachtwagens over de weg en dat vinden wij onaanvaardbaar. Meer dan 20.000 vliegbewegingen kunnen ieder jaar vervangen worden door reizen per trein en nachtvluchten kunnen ook overdag doorgaan. Zo hoeven er geen banen te sneuvelen", aldus Wouters.

Vergunning

Het is minister Zuhal Demir (N-VA) die bevoegd is om de vergunning toe te kennen", gaat Wouters verder. "We vragen dat ze naar onze eisen luistert en dat er in een nieuwe milieuvergunning een verbod komt op nachtvluchten. Verder willen we dat de vliegbewegingen op jaarbasis geplafonneerd worden en dat er bindende normen en doelstellingen komen voor CO2-uitstoot."

Wij zijn niet hier om voor conflicten te zorgen of mensen in de problemen te brengen", stelt ook Bertrand Waucquez, vicevoorzitter van de Belgische Unie Tegen Vliegtuighinder. "Een duurzame oplossing is goed voor iedereen." In totaal waren er 22 verenigingen samengebracht tijdens de mars, Waucquez is blij dat zowel actievoerders van de Vlaamse Rand als die uit Brussel aanwezig waren op de mars: "We willen vermijden dat het oostrand tegen noordrand is, of die randen tegen Brussel. Met zo pingpongen geraken we geen stap vooruit, we moeten een globale oplossing vinden."

Meest gelezen