Studenten hebben bezetting UCL-rectoraat tegen verhoging inschrijvingsgeld opgeheven

De bezetting van het rectoraat van de Université catholique de Louvain (UCL) is in de nacht van dinsdag op woensdag opgeheven. Met de actie, die begon op donderdag 20 april, protesteerden studenten tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld voor studenten van buiten de Europese Unie.

De actie in Louvain-la-Neuve werd opgeheven na bespreking van een compromis dat aan de politieke en academische autoriteiten is overgemaakt. De studenten van de Université libre de Bruxelles (ULB) houden hun rectoraat nog steeds bezet.

De studenten protesteren tegen de mogelijkheid die ARES (Académie De Recherche Et D’Enseignement Supérieur) sinds juni 2016 heeft om het inschrijvingsgeld voor niet EU-studenten te verhogen tot 12.525 euro. Sinds dit academiejaar is het inschrijvingsgeld voor studenten uit ontwikkelingslanden verhoogd van 2.758 naar 4.175 euro. Landen die door de Verenigde Naties zijn erkend als minder ontwikkeld, of landen waarmee de Franstalige Gemeenschap overeenkomsten heeft afgesloten, betalen het gewone inschrijvingsgeld van 835 euro.

Zowel UCL als ULB wijzen naar de onderfinanciering van het hoger onderwijs. UCL-rector Vincent Blondel herinnerde er aan de universiteit tot 1,5 miljoen euro hulp toekent aan de armste internationale studenten. Die fondsen worden deels aangewend om het verhoogde inschrijvingsgeld te financieren. Hij vindt het normaal dat niet-EU studenten die over de middelen beschikken, bijdragen aan de kosten van hun opleiding, die geraamd worden op 10.000 euro per jaar. Voor de meeste internationale studenten ontvangen de uniefs geen publieke financiering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen