85.000 deelnemers voor grootste klimaatmars ooit in Nederland, incident op podium tijdens toespraak Greta Thunberg

In Amsterdam hebben zo'n 85.000 mensen opgestapt in een klimaatmars. Daarmee is het de grootste klimaatbetoging ooit in Nederland. Ook de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg was aanwezig. Ze gaf een toespraak, maar dat verliep niet vlekkeloos.

De mars vertrok om 13 uur en het parcours liep van de Dam naar het Museumplein, waar de deelnemers nog naar debatten en toespraken konden luisteren, onder meer van Greta Thunberg. 

Toen de spreker voor haar, Sarah Rachdan, pleitte voor solidariteit met de Palestijnen en daarbij de omstreden slogan "From the river to the sea, Palestine will be free" gebruikte, lokte dat rumoer uit in het publiek, waarna de toespraak werd onderbroken.

Thunberg gaf even later het woord terug aan Rachdan, maar dat was niet naar de zin van een man die even het podium opkwam en de microfoon van Thunberg wou afnemen. Hij zei dat hij gekomen was voor een klimaatbetoging, niet voor politieke boodschappen. Thunberg zei in haar toespraak dat er "geen klimaatrechtvaardigheid kan zijn in bezet land". 

BEKIJK - Actievoerder haalt microfoon uit handen van Greta Thunberg:

Videospeler inladen...

De betoging zelf verliep zonder incidenten, er werden geen arrestaties verricht.

De organisatoren, een coalitie van verschillende verenigingen waaronder Oxfam Novib, Extinction Rebellion en Greenpeace hadden de betoging "Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid" gedoopt. Ze vragen ook aandacht voor problemen als de wooncrisis en armoede. 

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat Sahar Shirzad tijdens haar speech de omstreden leuze "From the river tot the sea, Palestine will be free" uitsprak, maar dat was Sarah Rachdan, een Palestijnse activiste. Sahar Shirzad zou volgens de organisatoren een verbindende speech geven op het podium, maar zij gaf na haar speech het woord aan de Palestijnse Sarah Rachdan. 

Meest gelezen