Stephanie Planckaert in ‘Het huis’: “Ik heb jarenlang met een schuldgevoel rondgelopen”

‘Chateau Planckaert’ komt pas volgend jaar terug op tv, maar Stephanie komt alvast langs in ‘Het huis’. Haar tienerzwangerschap van twintig jaar geleden komt uiteraard ter sprake.

Tom Vets

Het was ooit groot nieuws in de boekjes: de toen 16-jarige Stephanie verwachtte een kindje van haar latere man Christopher. In Het huis blikt ze terug op die tijd. “Ik was ontzettend bang om het nieuws te vertellen aan mémé Clara”, zegt ze. “Ik heb nooit schrik gehad van haar, maar wist dat dat haar diep zou raken en zou teleurstellen. Ik heb jarenlang met een schuldgevoel rondgelopen, omdat ik vond dat ik de familie ten schande had gebracht.”

Maar ook na de geboorte van dochter Iluna waren er kopzorgen. “Ik wou mijn kindje bij me hebben, maar ze was ziek en moest nog aansterken, dus dat kon niet. Iluna liep na haar geboorte een infectie op en ook Stephanie werd ziek. “Ik had continu een enorm schuldgevoel. Ik dacht dat ik haar ziek had gemaakt, omdat ik te vroeg bevallen was. Er ging zoveel door mijn gedachten. Ik was zestien, dus ik kon niet relativeren.”

Ook de sterke familieband komt ter sprake. “Ik heb nooit iemand gekend die met zoveel overtuiging kan kiezen voor iets als papa. Hij kiest steeds in ons belang. Want die mens kan afzien. Als hij niet heeft afgezien om ergens te raken, dan is het niet gebeurd,” vertelt ze liefdevol. “En ik ben van hetzelfde principe. Als ik ergens wil raken, moet ik afzien.”

Ondertussen komen we ook te weten dat hun B&B in Bure nog niet verkocht is, hoewel de familie de combinatie met hun Frans kasteel niet meer zag zitten. “We wilden het verkopen, maar we zijn hier nu zodanig veel dat we het gevoel kregen om het toch weer te willen uitbaten. We durven wel eens van gedacht veranderen,” lacht Stephanie.

Het huis, VRT1, maandag om 20.40u

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER