Archieffoto van Houthulst afgelopen vrijdag.

Wateroverlast in Westhoek voorlopig onder controle, Noord-Frankrijk zet zich schrap voor nieuwe overstromingen

In de Westhoek is de wateroverlast, ondanks de regenval van de voorbije nacht en ochtend, voorlopig onder controle. Desalniettemin wordt nog steeds op verschillende plekken met het alarmpeil geflirt. Noord-Frankrijk zet zich intussen schrap voor nieuwe overstromingen.

"We zien een stabiel tot licht dalend waterpeil in het IJzerbekken, vooral vanaf Haringe tot Lo-Fintele", schetst Ewoud De Clercq van de dienst Noodplanning bij de provincie West-Vlaanderen.

"Vanaf daar tot aan het Blankaartbekken in Diksmuide is het peil stabiel of licht stijgend. Aan de Blankaart blijft de situatie voorlopig precair, er is nog maar een paar centimeter marge, maar dankzij de genomen maatregelen is alles onder controle."

Springtij werkt voordelig

Er werden gisteren al extra pompen geplaatst in Nieuwpoort en Veurne. Op het crisisoverleg vanochtend is beslist om daar nog meer pompen aan toe te voegen. "We hebben geluk met de getijden", zegt waarnemend gouverneur Martens. "Vorige week was het hoogtij. Tijdens springtij is de waterstand 2 à 3 meter lager waardoor we maximaal kunnen afvoeren." Ook op het kanaal Veurne-Duinkerke wordt er zoveel mogelijk afgewaterd.

De zandzakkendam die gisterenavond werd aangelegd op de winterdijk en aan het industrieterrein van Diksmuide, hebben eveneens hun nut getoond. Defensie neemt de zandzakproductie over van de civilie bescherming. "Tot nu toe werden de zandzakken in Poperinge gevuld door brandweer Westhoek, de technische dienst van Poperinge en de civiele bescherming. Er is beslist om Defensie in te schakelen", duidt Kristof Louagie van brandweer Westhoek.

"Er is een ploeg uit Marche-en-Famenne onderweg om daar zandzakken te vullen en te verdelen. Op die manier ontlasten ze de civiele bescherming, die daardoor opnieuw inzetbaar is voor andere opdrachten in het land. Ook voor de brandweer is dit een welgekomen verlichting."

Buien nog niet voorbij

Het regenweer ligt nog niet achter ons. "Vandaag beïnvloedt een vrij actieve regenzone ons weer", schrijft waterinfo.be, dat de situatie in West-Vlaanderen monitort. "In de loop van de namiddag wordt het droger vanaf de kust. De kans op buien is dan vrij beperkt."

Komende nacht zijn enkele buien mogelijk afkomstig van de Noordzee en het kanaal, morgen wordt het wisselvallig met opnieuw regen of buien vanaf het westen en het zuidwesten. Vooral in de kustregio is een donderslag niet uitgesloten. 

Ook de rest van de week lijkt het wisselvallig te worden.

Ongerustheid in Noord-Frankrijk blijft

In het noorden van Frankrijk, dat eveneens getroffen is door overstromingen, zorgt de aankondiging van nog meer regen intussen voor ongerustheid. In het departement Pas-de-Calais blijven 388 scholen in 279 gemeenten gesloten tot en met dinsdag.

Zestig wegen waren er onberijdbaar en de brandweer kreeg opnieuw tientallen oproepen binnen. Na dagen van regen zijn verschillende kleinere rivieren in de regio tussen Calais, Arras en Rijsel buiten hun oevers getreden.

Meest gelezen