Heftige beelden: Club Brugge-supporters opgepakt na brutale raid op frituur: “Ze probeerden de zaak met vuurwerk in brand te steken”

Sint-Pieters -

Een paar uur na de stadsderby tussen Club Brugge en Cercle Brugge heeft een groep supporters van blauw-zwart zondagavond frituur De Vier Seizoen in Sint-Pieters bestormd. Op dat moment zaten supporters van groen-zwart in de zaak te eten. “Ze staken vuurwerk aan en probeerde de zaak in brand te steken”, zucht de zaakvoerder. “We hebben de deur gebarricadeerd waarop ze de vitrine vernielden.” De politie kon vijf verdachten arresteren.

Arne Franck

De feiten speelden zich zondagavond af omstreeks 18.30 uur, goed drie uur na afloop van de wedstrijd, die eindigde op 0-0. Een groep supporters van Club Brugge, allen leden van de harde kern, bestormde frituur De Vier Seizoenen op de hoek van de Rond Den Heerdstraat en de Sint-Pieterszuidstraat in Sint-Pieters. Op dat moment zat een groep Cercle-fans iets te eten in de zaak. “Ze hadden hier ook naar de wedstrijd gekeken”, vertelt zaakvoerder Francis De Backer (54). “Vermoedelijk moeten de daders dat gezien hebben, want het volgende moment staken ze vuurwerk aan en bestormden ze de zaak. Volgens mij probeerden ze het gebouw in brand te steken.”

De vitrine moest eraan geloven.© aft

De klanten in de frituur stormden op hun beurt naar de deur en barricadeerden die. “Gelukkig slaagden ze erin om de deur dicht te houden”, zegt Francis. “Hierop koelden de daders hun woede op de vitrine. Toen de politie arriveerde, sloegen ze op de vlucht. Ze waren zeker met een twintigtal personen.” Of hij geen schrik had? “Ach nee”, haalt Francis de schouders op. “Ik kan wel tegen een stootje. Dit was gewoon een smerige, kinderachtige streek. We hebben natuurlijk meteen de zaak moeten sluiten. Er zat niets anders op. Er zal zeker een klacht worden ingediend.” (Lees verder onder de foto’s)

De brandweer kwam een deel van de vitrine met panelen dicht maken.© aft

De schade aan de zaak, die pas in november vorig jaar de deuren opende, is aanzienlijk. Twee ruiten moesten eraan geloven. De brandweer kwam een deel van de vitrine met houten panelen dicht maken. De politie kon ter plaatse vijf verdachten arresteren. “Er werd bij de feiten effectief pyrotechnisch materiaal afgestoken. Gewonden vielen er niet, maar er werd wel schade aangericht aan de zaak”, zegt woordvoerster Lien Depoorter.

(Lees verder onder de foto’s)

De politie hield na de raid nog een tijdje een oogje in het zeil.© aft

De politie was op het ergste voorbereid, maar in de buurt van het stadion bleef het rustig.© aft

De derby tussen Club en Cercle was op voorhand aangekondigd als een risicowedstrijd. Na de vorige derby in februari kwam het immers tot een gewelddadige confrontatie tussen Club- en Cercle-supporters op ’t Zand in Brugge. Daarbij werd zelfs een vuurpijl in een café afgestoken. De politie was zondag dan ook met man en macht aanwezig. Maar in de buurt van het stadion bleef alles na de wedstrijd rustig.

Na de raid op de frituur bleef de politie aanwezig om een oogje in het zeil te houden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer