© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Storm Debi zorgt ook bij ons voor hevige wind: KMI kondigt code geel af, noodnummer 1722 geactiveerd

In het Verenigd Koninkrijk trekt storm Debi maandag over het land met stevige windstoten en hevige neerslag. Ook in ons land zullen we te maken krijgen met een actieve regenzone en rukwinden tot 80 kilometer per uur. Het KMI kondigde code geel af vanaf 13u tot 20u maandagavond. Het tijdelijke noodnummer 1722 is geactiveerd.

Bron: BELGA

Het wordt zeer zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 11 graden in de Hoge Ardennen tot 15 of lokaal 16 graden in meerdere streken. De wind wakkert aan tot vrij krachtig of lokaal krachtig. Aan zee is de wind soms zeer krachtig en op zee is het stormachtig. Ook de rukwinden nemen toe en bereiken maandagnamiddag 70 tot 80 kilometer per uur.

De FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722. Wie bijstand van de brandweer nodig heeft voor storm- of waterschade, kan vandaag dus bellen naar het noodnummer 1722 of een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be. Ook het normale noodnummer 112 is nog steeds bereikbaar, maar de FOD Binnenlandse Zaken vraagt om enkel naar dat nummer te bellen voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn.

Dinsdag wordt het wisselvallig met opnieuw regen of buien vanaf het westen en het zuidwesten. Vooral in de kustregio is een donderslag niet uitgesloten. We halen maxima van 9 graden in de Ardennen tot 13 graden elders. Er waait een matige tot vrij krachtige wind. Windstoten tot 60 km per uur zijn overal mogelijk. 

Woensdag wordt het wisselend bewolkt. Er vallen nog een paar lokale buien (vooral dan in de Ardennen), maar het blijft toch vaak droog. De maxima liggen tussen 6 graden op de Ardense hoogten en 10 à 11 graden in Laag- en Midden-België.

Donderdag bevindt zich een depressiekern nabij onze streken. Mogelijk blijft het toch vaak droog, maar dit is momenteel nog erg onzeker. De maxima schommelen tussen 6 en 11 graden.

Vrijdag wordt het wisselend bewolkt met enkele lokale buien, maar het lijkt in meerdere streken toch overwegend droog te blijven. De maxima schommelen tussen 5 en 10 graden bij een meestal matige en aan zee veeleer een vrij krachtige wind.

© KMI

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER