Freepik.com

Wifi delen met de buren: mag dat zomaar? "Als je buur strafbare dingen doet, ben jij mee verantwoordelijk"

In de voorwaarden van providers Telenet en Proximus staat dat een internetproduct voor persoonlijk gebruik is. Maar tegelijkertijd controleren zij niet of jouw buurman ook op jouw netwerk connecteert. "Maar wees je ook bewust van de gevaren als je met anderen deelt", waarschuwen ze. 

Xavier Taveirne is jouw WinWin-consumentenman. Deze week gaat er extra aandacht naar digitale inclusie, met extra lange afleveringen van 'WinWin', Iedereen Digihelper, van 9 tot 12 uur op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be. 

"Ik krijg vaak de wifi van de buren te zien. Waarom zou ik zo veel betalen voor mijn internetabonnement, als we het netwerk en de kosten zouden kunnen delen?", vraagt luisteraar Jonas zich af. Zeker in een appartementsgebouw waar je dicht bij elkaar woont, zou dat praktisch haalbaar moeten zijn. Zonder twijfel goedkoper, maar mag het ook?

Wifi delen: het kan, maar je doet het beter niet

Telecomoperatoren zien het natuurlijk niet graag gebeuren dat buren een internetabonnement delen omdat ze dan extra klanten zouden kunnen mislopen. "In onze algemene voorwaarden staat dat een internetproduct enkel voor eigen gebruik is", legt Fabrice Gansbeke, woordvoerder bij Proximus, uit. Hij geeft tegelijkertijd ook toe dat het bijna onmogelijk is om zoiets te controleren. "We willen geen politieagent spelen en nakijken wie er allemaal op jouw netwerk connecteert. Omwille van privacyredenen kan dat ook niet."

Bart Boone van Telenet treedt hem bij. "Wat zeker niet mag, is jouw abonnement doorverkopen aan iemand anders. Je mag je buurman dus niet laten betalen om jouw internetabonnement mee te gebruiken." Een netwerk gratis delen met je buren wordt dus wel oogluikend toegestaan. "Maar als je jouw netwerk met andere mensen deelt, moet je je ook wel bewust zijn van de mogelijke gevaren en problemen", waarschuwt de woordvoerder.

De abonnementhouder is verantwoordelijk voor wat er via die verbinding gebeurt. Als je buur strafbare feiten pleegt via je netwerk, dan zal jij daar verantwoordelijk voor worden gesteld

Bart Boone, woordvoerder Telenet

Om te beginnen zal het wifisignaal van je buren in jouw woning veel zwakker zijn dan in die van hen. "Je gaat altijd kwaliteit verliezen. Hoe meer afstand tussen je laptop of smartphone en de router, hoe zwakker het signaal. Muren verzwakken het signaal ook. Mensen die in een groot huis wonen, merken dat vaak al", zegt Gansbeke.

Risico's bij gedeelde wifinetwerken

Belangrijker zijn de mogelijke risico's die je als abonnee loopt wanneer andere mensen via jouw netwerk op het internet surfen. "Als eigenaar van het abonnement blijf jij altijd verantwoordelijk voor alles wat er via die verbinding gebeurt. Als jouw buurman illegale websites bezoekt of strafbare feiten pleegt via jouw internetnetwerk, dan zal jij daar in eerste instantie verantwoordelijk voor worden gesteld", weet Bart Boone van Telenet.

Hoe meer verschillende toestellen op jouw netwerk verbonden zijn, hoe groter de kans dat mensen met slechte bedoelingen daar misbruik van kunnen maken. "Je buur krijgt niet alleen toegang tot jouw internetabonnement, maar ook tot jouw netwerk. Iemand die daar bedreven in is, kan daardoor ook toegang krijgen tot data die jij op je toestel hebt opgeslagen en je misschien niet wilt delen", benadrukt de woordvoerder van Proximus. "Als de toestellen die je buur gebruikt niet genoeg beveiligd zijn, kan dat voor hackers ook een toegangspoort zijn tot jouw netwerk."

Meest gelezen