Noodnummer 1722 geactiveerd voor noodweer, KMI waarschuwt met code geel voor hevige wind

© Jan van Schaeren, Oud-Turnhout

Het onstuimige herfstweer van de voorbije week is nog niet voorbij. Naast aanhoudende regenval, is er vandaag ook heel wat wind voorspeld. Het KMI waarschuwt maandag over heel het land met code geel. Het tijdelijke noodnummer 1722 is geactiveerd.

gli

Terwijl bewoners van de Westhoek maandag nog steeds angstig richting de weerkaarten kijken, vrezend voor nog meer wateroverlast, waarschuwt het KMI ook in de rest van het land voor mogelijk gevaar. Van 10 tot 20 uur geldt in alle provincies code geel voor een krachtige wind. Het gevolg van een actieve depressiekern die vandaag van de Britse Eilanden naar de Noordzee trekt.

De FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722. Wie bijstand van de brandweer nodig heeft voor storm- of waterschade, kan vandaag dus bellen naar het noodnummer 1722 of een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be. Ook het normale noodnummer 112 is nog steeds bereikbaar, maar de FOD Binnenlandse Zaken vraagt om enkel naar dat nummer te bellen voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn.

Rukwinden tot 80 km/u

Aan de kust is de wind soms zeer krachtig en op zee zelfs stormachtig. Tegen de namiddag kan het hele land rukwinden verwachten die kunnen toenemen tot 70 à 80 km/u. Pas vanavond en volgende nacht neemt de wind geleidelijk weer af in het binnenland. Aan zee zijn er dan wel nog rukwinden mogelijk tot 70 km/u.

Wat de regen betreft, ligt het zwaartepunt deze voormiddag. In de loop van de namiddag wordt het droger vanaf de kust en verschijnen er opklaringen. Deze bereiken de Ardennen pas op het einde van de dag. De temperaturen zijn zeer zacht voor de tijd van het jaar met maxima tot 15 of lokaal 16 graden.

Ook dinsdag blijft het erg wisselvallig met opnieuw regen of buien vanaf het westen en het zuidwesten. In de kustregio is een donderslag niet uitgesloten. Ook de wind blijft nog vrij hevig waaien met windstoten tot 60 km/uur. Pas vanaf woensdag ogen de weerkaarten wat droger en rustiger.

© KMI

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen