Foto: Koen Theuns

Klimaatactivist die zich in Brugge vastkleefde aan schilderij van Jan Van Eyck is schuldig, maar krijgt geen straf 

Een 46-jarige klimaatactivist heeft van de Brugse correctionele rechtbank opschorting van straf gekregen, omdat hij zich aan een schilderij van Jan Van Eyck vastgekleefd had. De rechter oordeelt dus dat hij schuldig is, maar hij krijgt geen straf. 

In de zomer vorig jaar kleefde klimaatactivist Wouter Mouton zich in het Groeningemuseum in Brugge vast aan het kunstwerk "Madonna met kanunnik Joris van der Paele" van Jan Van Eyck. Na een halfuur kon de klimaatactivist losgemaakt worden. Het schilderij is omgeven door een glazen wand, waardoor het kunstwerk geen schade opliep.

De Brugse klimaatactivist haalde enkele maanden later zelfs het wereldnieuws door een gelijkaardige actie. In het Mauritshuis in Den Haag kleefde hij zich immers vast aan 'Meisje met de parel' van Johannes Vermeer. Naar aanleiding van die feiten zat Mouton zelfs een tijdje in de gevangenis. De Nederlandse rechter veroordeelde hem uiteindelijk tot twee maanden gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel. De beklaagde ging ondertussen wel in beroep tegen die veroordeling.

Het klimaat is inderdaad een belangrijk en actueel thema, maar dit is niet de juiste manier om actie te voeren

Procureur

Het openbaar ministerie toonde bij de behandeling van de zaak enig begrip voor de strijd van de beklaagde. "Het klimaat is inderdaad een belangrijk en actueel thema, maar dit is niet de juiste manier om actie te voeren", aldus de procureur, die geen concrete bestraffing vorderde. 

De verdediging wierp tevergeefs op dat de strafvordering onontvankelijk is. Volgens zijn advocaten mag de vrijheid van meningsuiting van de klimaatactivist immers niet beperkt worden. Ondergeschikt werd benadrukt dat van enige beschadiging sowieso geen sprake was.

De rechter oordeelt nu dus dat Mouton wel degelijk schuldig is, maar dat hij geen straf krijgt. "Het was niet nodig om zich te vergrijpen aan cultureel werelderfgoed", benadrukt persrechter Amélie Van Belleghem toe. In het vonnis wordt ook gewezen op de scheiding der machten. "Het is niet aan de rechtbank om bepaalde politieke beleidskeuzes te maken."

Mijn advocaat raadt mij af om concrete uitspraken over te doen over komende acties, zeker individueel

Wouter Mouton

Mouton zelf is teleurgesteld door de uitspraak. "Ik had zo'n kortzichtige uitspraak niet verwacht. Inhoudelijk was de actie goed voorbereid, het was met goed afwasbare lijm. Ik heb goed meegewerkt." Mouton mag ook geen nieuwe feiten plegen, gaat hij zich daaraan houden? "De klimaatcrisis wordt elke maand erger. Mijn advocaat raadt mij af om concrete uitspraken over te doen over komende acties, zeker individueel. Maar de politiek zal niet uit zichzelf iets ondernemen, dus dat is een stimulans om verder te doen."

Foto: Arne Franck

Meest gelezen