Archieffoto

Vier twintigers krijgen werkstraffen voor rellen op het strand van Blankenberge, vijfde wordt geïnterneerd

De rechtbank in Brugge heeft vier twintigers veroordeeld tot werkstraffen voor hun aandeel in de rellen op het strand van Blankenberge, nu drie jaar geleden. Een vijfde beklaagde werd geïnterneerd, nadat hij al geïnterneerd was in een andere zaak. 

In augustus 2020 kwam het op het strand van Blankenberge tot hevige rellen. Een groep jongeren werd verzocht om het strand te verlaten en keerde zich daarop tegen de politie en de strandredders en bekogelde hen met parasols, ligzetels en speelgoed. 

Drie amokmakers werden ter plaatse opgepakt en vervolgens aangehouden door de onderzoeksrechter. Dankzij verder onderzoek konden later nog andere verdachten geïdentificeerd worden. Uiteindelijk moesten 5 Brusselse jongeren zich voor de rechter verantwoorden. 

BEKIJK - Beelden van de bewuste rellen op 8 augustus 2020:

Videospeler inladen...

Zij kennen nu hun straf. Drie relschoppers krijgen een werkstraf van 150 uur, eentje een werkstraf van 100 uur. Een vijfde beklaagde werd geïnterneerd. Hij is ontoerekeningsvatbaar en werd in een andere zaak ook al geïnterneerd. De relschoppers moeten ook duizenden euro's schadevergoeding betalen.

Het openbaar ministerie had eigenlijk effectieve gevangenisstraffen gevorderd, die opliepen tot 18 maanden. Volgens de verdediging was de vordering dan weer onontvankelijk, maar de rechter is niet meegegaan in die redenering. 

Patrick Arnou, de advocaat van de stad Blankenberge, is tevreden: "Het zijn zware werkstraffen. De rechter heeft hier een duidelijk signaal willen geven dat dit niet kan."

BEKIJK - Ooggetuigen van de rellen vertelden op 8 augustus 2020 wat ze hadden gezien:

Videospeler inladen...

Meest gelezen