Justitie

Werkstraffen voor de parasolgooiers van Blankenberge

De Brugse correctionele rechtbank heeft vier twintigers tot werkstraffen van 100 en 150 uur veroordeeld voor de rellen op het strand van Blankenberge in augustus 2020. De vijfde beklaagde werd geïnterneerd.

blg en hdb

Strandstoelen, windzeilen en ook een stuk of drie parasols vlogen in het rond. Aan de ene kant de politie van Blankenberge, aan de andere boze jongeren. De beelden van de vechtpartij op zaterdag 8 augustus 2020 gingen het land rond. De onlusten ontstonden rond 17.20 uur op het strand van Blankenberge, ter hoogte van de Weststraattrap.

Het was de eerste coronazomer, en aan de zee en in recreatiedomeinen liepen de spanningen over de beperkte publieke ruimte hoog op. Aan de Weststraattrap ontaardde een discussie over te luide muziek tussen redders en strandgangers. Een groep jongeren keerde zich tegen de redders en de opgeroepen politie. De onruststokers gooiden met alles wat ze te pakken konden krijgen, zoals zand, stoelen, ligzetels, parasols en achtergelaten speelgoed.

Drie jongeren werden ter plaatse opgepakt en vervolgens aangehouden door de onderzoeksrechter. Dankzij verder onderzoek konden later nog andere verdachten geïdentificeerd worden. Uiteindelijk besliste het parket om voor vijf meerderjarige verdachten de verwijzing naar de Brugse correctionele rechtbank te vorderen. Ze moesten zich verantwoorden voor gewapende weerspannigheid en opzettelijke slagen en verwondingen.

A.D. (21) uit Elsene werd volgens het openbaar ministerie als eerste opgepakt. De beklaagde zou wild om zich heen gestampt hebben. Vervolgens probeerde D.B. (21) uit Jette hem te bevrijden. De beklaagde zou ook de anderen opgejut hebben en zou de politie met een parasol te lijf zijn gegaan. Voor hem werden 18 maanden effectieve celstraf geëist. A.D. riskeerde net als M.B. (23) uit Jette, T.P. (22) uit Chapelle-lez-Herlaimont en M.N. (21) uit Brussel een jaar effectieve gevangenisstraf.

Volgens de verdediging was de strafvordering onontvankelijk omdat de politiezone Blankenberge Zuienkerke, betrokken partij, zelf het onderzoek voerde. Ook was volgens de verdediging de redelijke termijn voor een vervolging overschreden.

De rechtbank oordeelde uiteindelijk dat A.D. enkel schuldig was aan weerspannigheid bij zijn arrestatie en veroordeelde hem tot 100 uur werkstraf. Als hij die werkstraf niet of onvolledig uitvoert, hangt hem alsnog tien maanden cel boven het hoofd. D.B., M.B. en M.N. kregen 150 uur werkstraf opgelegd en moeten vijftien maanden cel uitzitten als ze die werkstraf niet behoorlijk uitvoeren. Voor T.P. werd de internering uitgesproken.