Grote stoelendans in Britse regering: ex-premier David Cameron duikt weer op na ontslag buitenlandminister

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman is ontslagen. Braverman lag al een tijdje onder vuur, onder meer na enkele opvallende uitspraken over pro-Palestijnse protesten. Haar opvolger is James Cleverly, de huidige minister van Buitenlandse Zaken. Cleverly’s post wordt dan weer ingenomen door ex-premier David Cameron. Ook enkele ministers op minder zichtbare posities ruimen de baan.

gll
Bron: BELGA

Volgens een bron op het kabinet van premier Rishi Sunak heeft hij “Suella Braverman gevraagd om de regering te verlaten en heeft ze dat geaccepteerd”. “Het was het grootste voorrecht van mijn leven om minister van Binnenlandse Zaken te zijn”, zegt Braverman in een eerste reactie. Later zal ze meer uitleg geven, klinkt het nog.

“Het was het grootste voorrecht van mijn leven om minister van Binnenlandse Zaken te zijn”

Suella Braverman

Ex-minister Britse regering

Het ontslag van een van de leidende figuren van de Conservative Party kan problemen opleveren voor de premier nu hij probeert zijn partij achter zich te krijgen en klaar te stomen de verkiezingen die normaal gezien volgend jaar plaatsvinden. De conservatieven liggen in de peilingen ver achter Labour. “Vandaag versterkt Rishi Sunak zijn regeringsteam om langetermijnbeslissingen voor een betere toekomst te implementeren”, schrijft zijn conservatieve partij op X, voorheen Twitter. James Cleverly, de huidige minister van Buitenlandse Zaken, zal Braverman opvolgen. Ex-premier David Cameron neemt op zijn beurt de taken van minister van Buitenlandse Zaken over.

Dat de 57-jarige Cameron terugkeert in de Britse regering, is een grote verrassing. Hij was premier van mei 2010 tot juli 2016. Kort na het brexitreferendum, waartoe hij de aanzet gegeven had, stapte hij op. Hij werd toen opgevolgd door Theresa May. Aan Downing Street 10 wachten journalisten nu tot Cameron opnieuw zijn opwachting maakt aan de ambtswoning van premier Rishi Sunak.

(Lees verder onder de foto)

James Cleverly© AP

Kritisch opiniestuk

De conservatieve Braverman, een partijgenoot van premier Rishi Sunak, lag al langer onder vuur. Ze uitte onlangs onder meer kritiek op het optreden van de politie bij pro-Palestijnse protesten. “Rechtse en nationalistische betogers die zich agressief gedragen worden terecht stevig aangepakt, maar pro-Palestijnse meutes die bijna identiek gedrag vertonen worden grotendeels met rust gelaten. Zelfs als ze duidelijk de wet overtreden”, schreef ze in een opiniestuk. Later bleek dat Downing Street het artikel van Braverman niet had goedgekeurd.

Eerder zorgde het gedrag van Braverman voor ophef binnen de regering. Zo zou ze na een verkeersovertreding om een speciale behandeling hebben gevraagd en dus de gedragscode hebben overtreden.

Braverman was in september 2022 aangeduid als minister van Binnenlandse Zaken door toenmalig premier Liz Truss. Ze moest al snel ontslag nemen na het versturen van officiële documenten vanaf een persoonlijk e-mailadres. Slechts zes dagen later verwelkomde Sunak haar terug. De conservatieve politica staat bekend voor haar streng migratiebeleid. Ze nam het voortouw in de uitvoering van de beslissing van Sunak om “de boten met migranten die illegaal het Verenigd Koninkrijk binnenkomen te stoppen”.

Milieu

De stoelendans in de Britse regering houdt niet op bij Braverman, Cleverly en Cameron. Milieuminister Thérèse Coffey heeft maandag haar ontslag aangeboden. Zij wordt opgevolgd door Steve Barclay, tot voor kort nog minister van Gezondheid. In die rol wordt hij opgevolgd door Victoria Atkins, die tot nu financieel secretaris was op het ministerie van Financiën. Als nieuwe minister van Gezondheid krijgt Atkins onder meer de vele stakingen in de Britse gezondheidszorg op haar bord.

Ook bij de zogenaamde ‘junior ministers’ werden intussen al enkele ontslagen aangekondigd. Zo kregen minister voor Scholen Nick Gibb en ministers voor Gezondheid Will Quince en Neil O’Brien de bons, net als Jesse Norman, die een post op het ministerie van Transport bekleedde. Paymaster General Jeremy Quinn zet ook een stap terug, net als Rachel Maclean, bevoegd voor huisvesting. Zij zei “teleurgesteld” te zijn over haar ontslag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER