"Geen smartphone, niet lezen of schrijven, alleen mediteren": Radio2-presentator David Van Ooteghem ging 10 dagen in isolatie

Radio2-presentator David Van Ooteghem heeft een retraite gedaan waarbij hij 10 dagen zijn smartphone moest afgeven om te kunnen mediteren. Hij werd volledig geïsoleerd van de buitenwereld en mocht ook niet lezen of schrijven. In "Goeiemorgen morgen!" vertelt hij over zijn ervaring, naar aanleiding van de Week van de Deconnectie.

Vandaag start de Week van de Deconnectie. Daarin word je tot en met zondag 19 november uitgedaagd om buiten de werkuren helemaal geen smartphone of internet te gebruiken. En dat is geen gemakkelijke opdracht, als je weet dat Vlamingen vorig jaar dagelijks gemiddeld 3 uur en 5 minuten op de smartphone scrolden. Dat blijkt uit de jaarlijkse Digimeter van onderzoekscentrum Imec. 

Dat het moeilijk is om je smartphone aan de kant te leggen, kan Radio2-presentator David Van Ooteghem beamen. Hij volgde laatst een meditatieretraite van 10 dagen. "Ik moest mijn smartphone afgeven en mocht ook niet schrijven, lezen of naar muziek luisteren."

BELUISTER - Radio2-presentor David Van Ooteghem vertelt in "Goeiemorgen morgen!" hoe het is om verplicht zonder smartphone te leven:

Een heftige ervaring, vertelt hij in "Goeiemorgen morgen!". "We waren in het begin van de week met 100 deelnemers, maar al snel haakten er heel wat mensen af, omdat complete isolatie niet zo makkelijk is."

Zijn smartphone afgeven, vond Van Ooteghem minder lastig. "Ik dacht dat het moeilijk ging zijn om familie en vrienden niet te horen en om ook het nieuws niet te kunnen volgen, maar het verlangen om je smartphone te gebruiken, neemt af als je er geen ter beschikking hebt."

Het eerste wat je doet als je na 10 dagen isolatie buitenkomt, is kijken op je telefoon wat je allemaal gemist hebt
David Van Ooteghem, Radio2-presentator

De deconnectie volhouden zodra je wel weer een smartphone hebt, is lastiger, vertelt Van Ooteghem. "Het eerste wat je doet als je na 10 dagen buitenkomt, is kijken op je telefoon wat je allemaal gemist hebt. Je probeert dat nog wel tegen te gaan, maar na een week kan je die smartphone weer niet meer wegleggen."

Meest gelezen