Snelwegborden die wijzen naar onbestaande laadpalen worden dinsdag overplakt, “tenzij het regent”

Bij de snelwegparking in Waasmunster staat elektrisch laden aangeduid, maar zijn er geen laadpalen.© Carlo Coppejans

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat normaal dinsdag de borden overplakken die de weg wijzen naar onbestaande laadpalen. Vooral op de E17 tussen Gent en Antwerpen is dat een probleem. “Het was een foutje van de aannemer”, klinkt het.

Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) en het Agentschap Wegen en Verkeer kondigden eind oktober de komst aan van nieuwe borden langs de snelweg. Die zullen op een uniforme manier voor heel Vlaanderen aanduiden waar je je elektrische wagen kan opladen. In totaal zullen 250 aankondigingsborden worden vernieuwd. “Als we willen dat meer mensen kiezen voor een zero-emissiewagen, moeten we de zekerheid bieden om altijd nabij te kunnen laden”, zei minister Peeters bij die aankondiging.

Die nieuwe borden staan intussen al op enkele plaatsen in het land. Maar op de E17 tussen Gent en Antwerpen ging het mis. Daar staan bij élke snelwegparking borden die de weg wijzen naar laadpalen. Maar in Gentbrugge en Waasmunster staan er helemaal geen. “Een foutje van de aannemer, want er had een rood lijntje door dat icoon moeten staan”, zegt Katrien Kiekens van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). “We gaan dat pictogram morgen (dinsdag, red.) laten overplakken met een rood lijntje. Tenzij het te hard regent, dan stellen we het nog een dag uit.”

“Het is een foutje van de aannemer, want er had een rood lijntje door dat icoon moeten staan”

Katrien Kiekens

Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)

Niet beschadigen

Dergelijke borden zullen wel degelijk over heel Vlaanderen komen te staan, en overal mét het pictogram voor laadpunten. “Maar het is wel de bedoeling dat van bij het begin duidelijk is dat ze nog niet aanwezig zijn.”

De redenering is dat er aan sneltempo extra laadstations bijkomen, en dat de borden dan niet in hun geheel vervangen moeten worden. Het AWV onderzoekt nog of het overal met een rode lijn zal zijn, of dat het pictogram op de borden volledig overplakt wordt met een blauwe sticker. “Maar de lijm mag het icoon zelf niet beschadigen als we het eraf halen omdat er wel een laadpunt is geïnstalleerd, dus dat onderzoeken we nog.”

Het is niet de eerste keer dat er grote ogen getrokken worden bij de plaatsing van nieuwe signalisatieborden. Eerder dit jaar werd het Agentschap Wegen en Verkeer teruggefloten door mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) toen in Antwerpen borden werden geplaatst naar de bestemmingen Liège en Namur. “We hanteren de taal van de bestemming”, vond het Agentschap. Peeters vond dan weer dat de taalwetgeving moest gerespecteerd worden. (kba,jcd)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen