Open Pixel Systems uit Izegem maakt software die kleine devices doet draaien

Wat hebben een smartwatch, een bewakingscamera en een lcd-scherm gemeen? Ze hebben embedded software nodig om te werken. Je ziet die software niet, maar ze in onmisbaar. Op Skyline Park in Izegem ontwikkelt Open Pixel Systems samen met Vlaamse maakbedrijven software voor de meest uiteenlopende projecten.

De specialisatie van Open Pixel Systems is samen met de klant elektronica ontwikkelen, en dan de software schrijven waardoor die elektronica ook effectief gebruikt kan worden, vertelt mede-oprichter Bram Vlerick . “Ik zeg meestal: wij maken de software die kleine devices doet draaien”.

Mede-oprichter Benoit Catteau verduidelijkt: “Stel dat een bedrijf een smartwatch op de markt wil brengen. Zo’n toestel bevat een hele hoop elektronica zoals een (aanraak)scherm, knopjes, sensoren… Het is aan de klant om de business logic daarvoor te ontwerpen – bijvoorbeeld dat de smartwatch moet tellen hoeveel stappen je op een dag zet – en wij zorgen dan voor de laag eronder die ervoor zorgt dat dat ook effectief gebeurt.”

Een volledige oplossing

Open Pixel Systems groeide uit de consultancy-activiteit van Bram Vlerick en Benoit Catteau. “We merktn dat bedrijven vaak niet meer de nodige expertise in huis hebben om dat soort embedded software te schrijven. Hun interne ontwikkelaars zijn meer gefocust op de cloud en AI. Zo is het idee ontstaan om onze kennis af te leveren op een productbasis. Wij zitten samen met de klant, kijken wat ze juist nodig hebben en ontwikkelen de volledige oplossing. Dat is de ideale wereld: wij kunnen doen wat we graag doen en de klant krijgt een kwalitatieve oplossing”, zegt Bram Vlerick.

Met name in video en audio heeft Open Pixel Systems veel expertise. “Meestal wil de klant dat een bepaald aspect verbeterd wordt”, legt Bram Vlerick uit. “Neem een camera: eigenlijk registreert die een flets beeld. Door het contrast en de kleuren te veranderen zorgen wij ervoor dat de gebruiker een betere beeldervaring heeft. Voor een ander project moesten we ervoor zorgen dat audio zonder enige vertraging werd vastgelegd – als je audio opneemt met een gewone laptop, zit er altijd een minieme vertraging op, en dat was hier absoluut uit den boze.”

Steun voor maakindustrie

De kans dat een eindgebruiker ooit beseft dat hij met software van Open Pixel Systems werkt, is zo goed als onbestaande – dat is de aard van embedded software. Daarom geeft mede-oprichter Jaskaran Sandhu liever ook geen details over de producten waaraan het bedrijf werkt. “Ik kan wel zeggen dat we al hebben samengewerkt met grote bedrijven zoals Barco, Daikin en TVH. Maar evengoed werken we voor start-ups zoals Ethernetics, dat apparatuur ontwerpt om datacenters zuiniger te maken. Voor hen schrijven we de embedded software die dat mogelijk maakt.”

Open Pixel Systems maakt embedded software voor de apparatuur van Ethernetics.

De toekomst van Open Pixel Systems ziet er rooskleurig uit, mede dankzij de EU. “Het voorbije decennium is heel wat software naar de cloud verhuisd”, zegt Jaskaran Sandhu. “Beelden van een bewakingscamera stuur je naar een datacenter om verwerkt te worden, en je krijgt een alert als er iets ongewoon te zien is. Omwille van de GDPR-wetgeving is dat vandaag niet meer vanzelfsprekend. Er is een tendens om de verwerking weer dichterbij te doen, ofwel op het toestel zelf of op een lokale server.”

Open Pixel Systems is trots om de maakindustrie in België te ondersteunen. En ondanks de hype van cloudcomputing en AI is er in de IT-opleidingen nog veel aandacht voor embedded systemen, weet Jaskaran Sandhu. “Wie daar echt door gepassioneerd is, vindt bij ons uitdagingen die ze in een ander bedrijf niet krijgen.”

Meer weten over software die kleine devices doet draaien? Klik hier.

Meer