© EPA-EFE

Nieuw materiaal, nieuwe coach en nieuwe kiné: Belgische skiër Armand Marchant begint met vertrouwen aan “tweede carrière”

Met nieuw materiaal, een nieuwe structuur rond hem en een nieuwe trainer, begint Armand Marchant aan wat hij “een tweede carrière” noemt. Die start voor hem zondag met de wereldbekerslalom in het Oostenrijkse Gurgl. “Ik voel me sterker dan ooit en kijk er met heel veel motivatie naar uit”, vertelde de Luikse skiër maandag op een online persmoment.

Michael Van Damme
Bron: BELGA

Na dertien jaar brak Marchant met Raphaël Burtin. De Kroaat Elias Kolega is zijn nieuwe trainer. Kolega is zelf nog maar 27, een jaar ouder dan Marchant, die dinsdag zijn 26ste verjaardag viert. Na een open beenbreuk in 2020 moest de oudere broer van Samuel Kolega, vorig seizoen 23ste in de Wereldbeker slalom, een vroeg punt achter zijn eigen sportloopbaan zetten.

De Sloveen Matej Cujes, alias ‘Pepo’, die in het verleden onder meer het materiaal van de Kroatische ex-wereldkampioen en -wereldbekerwinaar Ivica Kostelic onder zijn hoede had, kwam als skiman het team versterken. Thibaut Schnitzler bleef er als fysiotherapeut bij.

Mikken op plaats 15

Marchant start met ambitie. “De winter in de top vijftien afsluiten, zou geweldig zijn. Al die wijzigingen vergen misschien wel een aanpassingsperiode. Ik ga niet panikeren als het in de eerste wedstrijden niet meteen top is. Anderzijds zie ik niet in waarom het niet meteen zou werken, na al het harde werk dat we in de zomer geleverd hebben.”

Om aan de vele veranderingen te wennen, werkte Marchant stages af in Noorwegen, Finland, Zwitserland, Argentinië en Zweden. “Ik stond al 145 dagen op de latten, nooit eerder had ik zo’n intensieve voorbereiding. Ik heb de indruk dat ik sterker geworden ben en de fysieke testen bevestigen dat. Ook technisch heb ik progressie gemaakt. In Argentinië deed ik aan twee wedstrijden mee en was het resultaat verrassend goed (28e in een reuzenslalom, 5e in een slalom), ook al was het enige doel er om al eens een start genomen te hebben met mijn nieuwe team. We zijn er klaar voor. In deze professionele structuur heb ik meer controle, voel ik me meer de kapitein van mijn schip. Het vertrouwen is groot.”

Nieuwe piste in Gurgl

Dinsdag vertrekt Marchant naar Oostenrijk. “Gurgl is een nieuwe etappe in de Wereldbeker, we kennen de piste nog niet. Ook de rest van het seizoen richt ik me op de technische disciplines. Ik heb tien dagen reuzenslalom en vijftig dagen slalom op het programma.”

In die laatste discipline werd Marchant in 2021 tiende op het wereldkampioenschap. Een jaar eerder skiede hij naar een vijfde plaats in de wereldbekerslalom van Zagreb.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer