Een man bekijkt de schade na een Russische aanval in de buurt van Cherson, eind vorige week.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Russische staatsmedia melden hergroepering troepen in zuiden Oekraïne, bericht minuten later ingetrokken

Twee Russische staatsmedia hebben een "hergroepering" van Russische troepen ten oosten van de Dnjepr in Oekraïne gemeld, maar minuten later was het bericht al weer ingetrokken. In het oosten en zuiden van Oekraïne wordt hevig gevochten rond de rivier, maar het front beweegt niet meer. Met een nieuwe oorlogswinter in zicht heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski gewaarschuwd voor Russische aanvallen op (energie)infrastructuur.  

Gaat het Russische leger zijn troepen in het zuiden van Oekraïne hergroeperen? Volgens Ria Novosti en Tass wel. Vanochtend werd het bericht gemeld door beide Russische staatsmedia, die een commandant citeerden.

Maar nauwelijks enkele minuten later werd de berichtgeving ingetrokken. Desinformatie, of een fout of te vroeg verstuurd bericht? 

Bij de Russische zakenkrant RBK spreekt het ministerie van Defensie van "een provocatie". Het ministerie lijkt te suggereren dat er een nepbericht zou zijn verstuurd naar de persbureaus, en dat Oekraïne daar achter zit. Het Kremlin geeft evenwel geen commentaar. 

Volgens het Britse persagentschap Reuters wijst het incident op verwarring tussen de Russische strijdkrachten en de staatsmedia over hoe verslag moet worden uitgebracht over de situatie aan het front in Oekraïne. Volgens het ingetrokken bericht zouden de Russische troepen worden verplaatst naar "gunstigere posities" ten oosten van de Dnjepr. In het verleden werden soortgelijke bewoordingen volgens Reuters gebruikt om een terugtrekking te beschrijven.

Patstelling

De rivier de Djnepr is de scheidslijn tussen door Rusland bezet gebied en gebied dat sinds een jaar weer onder controle is van Oekraïne. Het front beweegt al nauwelijks of niet meer, al wordt er dagelijks hevig gevochten. Oekraïne slaagde er eind vorige maand de Dnjepr over te steken nabij het dorp Krynky. Sindsdien zijn de Oekraïense militairen nog niet teruggedrongen.

Maar dat is een klein succes, dat niet opweegt tegen andere tegenslagen. Zo staat het dorp Robotyni, in het westen van de provincie Zaporizja, opnieuw onder druk, nadat het eind augustus was heroverd door Oekraïne. De oorlog is in een patstelling beland, gaf de Oekraïense opperbevelhebber Valeri Zaloezjny twee weken geleden toe in een interview.

Zelenski waarschuwt voor aanvallen op infrastructuur

Wie in de Oekraïense hoofdstad Kiev woont, merkt niets van de gevechten en vernietigingen in het oosten van het land. Al is de oorlog altijd op de achtergrond aanwezig, en kent het merendeel van de Oekraïeners persoonlijk iemand die aan het front is gewond of gedood.  

Afgelopen weekend was er wel, de eerste keer in anderhalve maand, nog een aanval op Kiev. Met een tweede oorlogswinter in zicht heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski zijn landgenoten ook gewaarschuwd voor nieuwe Russische aanvallen op de (energie)infrastructuur.

De voorbije winter voerde Rusland herhaaldelijk aanvallen uit op elektriciteitscentrales en andere infrastructuur, wat leidde tot voortdurende stroomuitval. De aanvallen begonnen toen al in oktober, terwijl Oekraïne er dit jaar tot dusver grotendeels van gespaard is gebleven.

Oekraïne zegt nu ook beter voorbereid te zijn op aanvallen op de energie-infrastructuur. Het heeft grote voorraden gas en kolen opgeslagen en van de Europese Unie garanties gekregen over de levering van elektriciteit als de systemen het laten afweten. Oekraïne zegt er ook werk van te hebben gemaakt om kwetsbare elektriciteitstransmissiesystemen (netwerk van hoogspanningsleidingen en apparatuur waarmee elektrische energie over lange afstanden wordt verplaatst, red.) te verbeteren.

Meest gelezen