Milieuvervuiling

Winterbeek na zeven jaar sanering verlost van vervuiling Tessenderlo Chemie

Beringen/Tessenderlo/Diest -

De Vlaamse overheid is klaar met de sanering van de Winterbeek, die in de jaren 90 biologisch dood werd verklaard door de vervuiling met zouten en zware metalen van Tessenderlo Chemie (TC). De historische vervuiling is waar mogelijk weggenomen en gestort op terreinen van TC in Ham.

Guy Thuwis

Minister van Omgeving Zuhal Demir noemt deze saneringsoperatie uniek door haar schaalgrootte. “Maar liefst 17 kilometer waterloop met oever is via maatwerk schoongemaakt. Met deze sanering zorgen we voor een propere Winterbeek die nu nieuwe kansen biedt voor natuur en landbouw in het valleigebied, samen met een gezonde leefomgeving voor de bewoners en recreanten.”

De 17 kilometer gesaneerde Winterbeek situeert zich tussen het lozingspunt van TC aan de Paalse Plas en de monding in de Demer in Zichem. De Winterbeek is er plaatselijk beter bekend als Grote Beek, Zwart Water of Hulpe. Nu ook het laatste stukje van de Hulpe is afgegraven, kan een punt gezet worden achter de grootste sanering ooit van een Vlaamse waterloop. De overheid zal de kwaliteit van het water en oevers wel nog blijven monitoren.

(lees verder onder de foto)

© VVM

Waterleven

De sanering is mogelijk gemaakt dank zij een samenwerking van de Vlaamse overheid en Tessenderlo Group. De Vlaamse Milieumaatschappij en OVAM betaalden elk 4 miljoen en Tessenderlo Group 7 miljoen, samen dus 15 miljoen euro. In totaal is 258.000 ton aan vervuilde oevers en waterbodem afgegraven en gestort. De bodem en oevers van de Winterbeek kregen een nieuwe laag propere grond die wordt vastgehouden met natuurlijke materialen zoals boomstammen.

(lees verder onder de foto)

© Vilda

De eerste monitoringscampagne begin dit jaar heeft uitgewezen dat de situatie in het water en de waterbodem sterk verbeterd is. De waterplanten hebben zich al duidelijk hersteld, het is nog afwachten wat het effect op het waterleven gaat zijn.

LEES OOK: Sanering vervuilde Winterbeek gaat laatste fase in

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer